58 жени и 182 мъже на средна възраст 46 години ще се закълнат като депутати в 49-ия парламент

58 жени и 182 мъже на средна възраст 46 години ще се закълнат като депутати в 49-ия парламент
A A+ A++ A

Средната възраст на депутатите в 49-ия парламент е около 46 години, 58 от тях са жени. Това съобщи за БТА говорителят на Централната избирателна комисия Росица Матева.

Абсолютно същата е била бройката на жените и в предишното 48-о Народно събрание, коментира Матева. Мъжете и тогава, и сега са 182-ма от 240 народни представители.

Държавният глава Румен Радев свиква първото заседание на новоизбраното 49-ото Народно събрание в сряда на 12 април от 10.00 часа, съобщиха по-рано от прессекретариата на президента.

Най-възрастният депутат и в този парламент е Вежди Рашидов, потвърди Матева. По Конституция най-възрастният присъстващ народен представител открива първото заседание на новоизбраното Народно събрание, пише БТА.

Вежди Рашидов беше избран за председател на 48-ия парламент след три дни неуспешни опити политическите сили да постигнат консенсус кой да заеме този пост.

Най-младият депутат в новото 49-ото Народно събрание е Георги Кръстев от ГЕРБ-СДС, роден през 1999 г., съобщи още Матева. Кръстев влиза в парламента като народен представител от Русе.

Този път лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов ще положи клетва като депутат. Председателят на „Има такъв народ“ Станислав Трифонов се отказа да е народен представител в 49-ия парламент.

Ветеранът с най-дълъг стаж в Народното събрание - Рамадан Аталай от ДПС, отново ще бъде депутат от Пловдив област, като това ще е неговият 12-и парламент.

В 49ото Народно събрание ГЕРБ-СДС получава 69 мандата, коалиция „Продължаваме промяната - Демократична България“ ще има общо 64 народни представители. Партия „Възраждане“ ще бъде с 37 депутати, ДПС - с 36. Депутатите на „БСП за България“ ще бъдат 23-ма, а на „Има такъв народ“ - 11.


#депутати

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"