Грипната епидемия започва и свършва с отит

Грипната епидемия започва и свършва с отит
Рikist.com
A A+ A++ A

"Острият отит е заболяване, което е много специфично за началото и края на грипните епидемии. Така ние лекарите всъщност разбираме, че започва една епидемия от грип – когато се появят и зачестят хеморагичните отити. След това има известна пауза и когато пак зачестят, знаем, че епидемията е към края си". Това коментира пред БНР доцент Дончо Дончев от екипа на Клиника „Ушни, носни и гърлени болести” на ВМА.

Какъв е механизмът, по който една сезонна вирусна или грипна инфекция може да доведе до усложнения, т.нар. отит?

Острият отит означава възпаление на средното ухо и има различни форми, в зависимост от причинителя и от начина на развитие. Грипният отит е доста специфичен – и заради причинителя си, и заради начина на възникване и на протичане. Грипният вирус има склонност да атакува най-малките кръвоносни съдове – като тези, които кръвоснабдяват средното и вътрешното ухо, и предизвиква тромбози.

Често се получава разрушаване на кръвоносните съдове и кръвоизливи, както под лигавицата, така и в самата кухина на средното ухо. Затова и грипният отит се нарича хеморагичен отит, т.е. отит с кръвоизлив. Това е изключително болезнено състояние.

Това заболяване е много специфично за началото и края на грипните епидемии. Така ние лекарите всъщност разбираме, че започва една епидемия от грип – когато се появят и зачестят хеморагичните отити. След това има известна пауза и когато пак зачестят, знаем, че епидемията е към края си.

Коварното тук е, че може да се увреди слуховия нерв, като ако не се вземат навременни мерки, може да се стигне до трайно намаление на слуха.


#грип #грипна епидемия #отит

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници