Асен Василев скочи на кабинета: Правителството наруши решението на парламента за еврозоната

Асен Василев скочи на кабинета: Правителството наруши решението на парламента за еврозоната
стоп кадър/ФБ/ПП
A A+ A++ A

Днес българското правителство наруши решението на Народното събрание да се направят всички стъпки така, че България да стане пълноправен член на еврозоната от 1 януари 2024 г. Това се посочва в позиция на съпредседателя на „Продължаваме Промяната“ Асен Василев, изпратена от пресцентъра на партията.

По-рано днес служебният министър на финансите Росица Велкова съобщи, че от 1 януари 2024 година няма да бъде прието еврото в България. В контекста на проведените разговори с изпълнителния заместник-председател на Европейската комисия Валдис Домбровскис и с Паскал Донъхоу, председател на Еврогрупата, се взе решение, че България няма да подава в края на февруари конвергентен доклад, защото не сме изпълнили ангажиментите по присъединяването към Валутния механизъм II и имаме несъответствие в критерия за инфлацията, обясни Велкова. Било е договорено да подадем конвергентен доклад, когато изпълним ангажиментите и бъдат приети законопроектите, свързани с членството ни в еврозоната, които служебното правителство отново ще внесе в новосформираното Народно събрание, както и да се приемат необходимите промени в Закона за БНБ за работата на централната банка, когато страната вече ще е присъединена към еврозоната, каза министърът.

„Всички обяснения какво щяло да пише в конвергентния доклад на Европейската комисия са предположения“, заяви Василев.

„Задължение на правителството е да изиска такъв доклад. В него може да се отбележи, че въпросните закони могат да бъдат приети преди приемането на България в еврозоната така, че да сме изпълнили условията“, каза още съпредседателят на „Продължаваме Промяната“.

#Асен Василев #ПП

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »