Президентът удостои с висши държавни отличия изтъкнати дейци в различни области

Президентът удостои с висши държавни отличия изтъкнати дейци в различни области
Прессекретариат на президентството
A A+ A++ A

В навечерието на националния празник на България – 3 март за мен е чест и привилегия да връча висши държавни отличия на заслужили българи, които с труда си допринасят за благото на хората в нашата страна и на общностите ни зад граница. С своята работа те издигат и името на България в международен план. С тези думи държавният глава Румен Радев се обърна към изтъкнати дейци в областта на културата, науката, образованието и медицината, които отличи днес на тържествена церемония в Гербовата зала на президентската институция. На церемонията присъства и вицепрезидентът Илияна Йотова. С орден „Св. св. Кирил и Методий“ първа степен държавният глава удостои Петър Горанов, Отец Александър Чъкърък, проф. Диана Петкова и проф. д-р Димитър Димитраков. Почетен знак на президента Румен Радев връчи на инж. Тодор Тошев и на Иво Папазов – Ибряма. Това съобщиха от прессекретариата на президентството.

В словото си държавният глава открои широката палитра от области, на които отличените са посветили своя човешки, научен, творчески потенциал и енергия. Той подчерта и че независимо от сферата, в която се развиват и работят, те са обединени от обща цел и посока – напредъка на България. „Вярвам, че вашата ангажираност и отговорност към развитието на страната, към формирането на знаещи, можещи, здрави и духовно богати млади хора ще продължи да ви обединява и да бъде пример“, посочи още президентът.

Петър Горанов бе удостоен от президента за своите големи заслуги в областта на културата. Той има значим принос в областта на качественото обучение по металообработващи машини, техника и дървообработване, както и в развитието на извънкласните форми на обучение по машинно конструиране, фотография, ракетомоделизъм и корабомоделизъм, гражданска защита. Горанов има и над 50-годишна активна народополезна читалищна дейност.

Проф. д-р Димитър Димитраков бе отличен за големите си заслуги за развитието на медицинската наука и на специалността „Нефрология“ в България. Проф. Димитраков въвежда профилираното обучение по вътрешни болести в Медицински университет – Пловдив и основава първата профилирана Клиника по нефрология. Като преподавател води лекции и упражнения по вътрешни болести. Автор е на монография и на множество публикации в български и чуждестранни издания, съавтор и редактор на учебници по вътрешни болести и нефрология.

За големите й заслуги в областта на науката с отличието бе удостоен председателят на Съюза на учените в България проф. Диана Петкова. През ноември 2022 г. тя бе отличена с почетния знак на държавна глава. Проф. Петкова има особено значим принос за развитието на областите биохимия и биофизика, а нейните открития дават на медицината механизма за лечение на заболявания като инсулт и инфаркт.


# Румен Радев #държавни отличия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници