Предписвано и у нас лекарство при Ковид-19 се оказа излишно и вредно

Предписвано и у нас лекарство при Ковид-19 се оказа излишно и вредно
A A+ A++ A

Изписвано и у нас лекарство за предотвратяване на усложнения след COVID-19 се оказва ненужно и даже вредно. Това установи проучване във Великобритания в рамките на програма, която изследва дългосрочните последици от болестта и различните терапии за тях. В нея се включват пациенти, прекарали лечение в болница след заразяване с коронавируса, който промени живота ни през 2020/2021 г.

Става дума за лекарството апиксабан, което е познато на пазара под името "еликвис". То е един от група медикаменти, които бяха широко прилагани на пациенти с COVID-19 за разреждане на кръвта. Тези лекарства често се изписваха за дългосрочна употреба заради риска от проблеми с кръвни съсиреци и пр. като усложнение от вирусната атака. В някои случаи у нас след тежко прекаран COVID-19 еликвис е предписван за приемане в продължение на 5 месеца, показа проверка на СЕГА сред пациентски въпроси в социалните профили на МЗ.

Лекарството не оказва ефект за протичането на COVID-19, но може да предизвика кръвоизливи, макар и в редки случаи, показват новите изследвания, извършени в Кембридж. "Лекарствата за разреждане на кръвта, които смятахме за полезни в периода след изписването от болница, са всъщност неефикасни за предотвратяване на летален изход или нови усложнения", казва проф. Шарлът Самърс, ръководител на клиничното изпитване.

За пръв път имаме категорични доказателства, че продължителното лечение с противосъсирващи препарати след тежък COVID-19 поставя пациентите в риск, без да им носи някаква ясна полза, допълва и другият ръководител на изследването д-р Марк Тошнър. Двамата с проф. Самърс се надяват резултатите от тяхното изследване да променят лекарската практика и протоколите за лечение на COVID-19.

Според протоколите за лечение, препоръчвани от Националната здравна система на Великобритания, хоспитализираните с COVID-19 пациенти трябва да приемат лекарства за разреждане на кръвта в продължение на 14 дни, дори междувременно да са изписани от болницата, припомня "Гардиън". Новите изследвания обаче показват, че разликата от приема на такива лекарства е минимална - 30,8% от получилите стандартно лечение са били повторно приети в болница в рамките на една година от заразяването, докато при приемалите апиксабан този дял е 29,1%.

През 2020 г. медицинският свят се луташе в търсене на лечение за необичайните усложнения при по-опасните варианти на вируса, като решения често се вземаха на базата на консенсус, а не на резултати, коментира проф. Самърс.

#ковид лекарство

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай