В търсене на Сашко от Перник: Докъде стигна издирването

В търсене на Сашко от Перник: Докъде стигна издирването
A A+ A++ A

Получени са 39 сигнала до момента, но няма и следа от малкия Александър, който изчезна в района на Перник. Издирването продължава, разпитани са свидетели, включително и бащата. На този етап няма данни детето да е жертва на престъпление. Версиите за случая са повече от една. Това съобщиха на извънреден брифинг от полицията и прокуратурата.

В мащабната операция участват полицаи, жандармерия, дронове с термокамери, отряди на Планинската спасителна служба, представители на столичното аварийно-спасително звено, както и много доброволци. В работата е включен и хеликоптер.



"Където има изградено видеонаблюдение в града на общинско ниво, имаме достъп до него и се гледа постоянно. Постоянно се работи, проверяват се сигнали. Самият случай е такъв, обаче, че няма шаблон, по който да се действа", каза старши комисар Павел Млеканов от ОДМВР-Перник и призова хората, които имат някаква информация или искат да сигнализират по случая да се обаждат първо на 112.

"Периметърът на търсене само в гористата местност е в радиус около 15-16 км, иначе се претърсва цялата област. А е обявен за издирване на територията на цяла България", допълни Млеканов.

Той заяви, че по данни на бащата, майката ще пътува към България, тъй като тя не е тук.

"Към момента са разпитани свидетели от близкия кръг на детето, които са го обгрижвали и са имали непосредствен контакт с него. Установени са неговите личностни особености, навици, начинът, по който е обгрижвано, медицинското обслужване, което му е било осигурено. До момента не са събрани доказателства, които да сочат, че детето е жертва на престъпление", обясни говорителят на Окръжната прокуратура в Перник Албена Стоилова.

„Доказателствата сочат, че многократно се е случвало за кратки периоди детето да бъде изпускано от поглед заради заболяването му, което е свързано с хиперактивност, която трудно бащата контролира”, посочи още тя.

Органите на реда категорично отрекоха информацията бащата на детето да е подлаган на детектор на лъжата. Той обаче е разпитан вече два пъти. „Показанията му в качеството на свидетел не са противоречиви”, подчерта Стоилова.

Няма данни детето да се е возило в градския транспорт. Проверяват се всички камери - общински и на частни домове.

Междувременно приятели на семейството му обявиха, че момчето от клипа, който беше разпространен в социалните мрежи, не е Александър.

„Категорично това не е Александър. Бащата вчера беше публикувал, че детенцето е видяно. Предвид създалата се ситуация, той не може да разсъждава трезво и детенцето към момента никъде не е видяно. Нито на записи, нито по камери. Няма и следа от Сашко”, обясни пред NOVA близкият до семейството на детето Марио Антонов.

"Бащата не е спал три дни, близките му хора го помолихме да поспи, да събере сили и наново всички да се въоръжим с търпение и да търсим Сашко", допълни Антонов.

По думите му Сашко може да е навсякъде, тъй като е хиперактивен. "Минаха 72 часа от неговото изгубване, той може да е навсякъде. До момента са обиколени абсолютно всички села в околията, включително и град Радомир. Може да е изминал много километри", посочи още той.

12-годишният Александър изчезна в петък следобед по време на разходка с баща си в подножието на местната планина Голо бърдо. Издирването започна веднага, след като към 17:05 часа същия ден бащата на детето подаде сигнал за изчезването му на телефон 112, но досега без резултат. Момчето е високо около 150 см, облечено е със сив суитчър и сини дънки. Държи в себе си розова плюшена играчка.

#Перник #дете

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »