Христо Иванов включи "Български възход" и "Спаси София" в плановете за правителство и местните избори

Христо Иванов включи "Български възход" и "Спаси София" в плановете за правителство и местните избори
A A+ A++ A

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов призова част от политическите сили в парламента да се фокусират върху реализацията на втория мандат за съставяне на правителство. Той ще бъде връчен от президента Румен Радев на "Продължаваме промяната"q в случай че първият на ГЕРБ е неуспешен.

"Вторият мандат е сериозният разговор. Има ясен мандатоносител. Третият мандат е непредсказуем. Не трябва да лежим на тази кълка, че го има и него. Дайте да направим сериозен опит във втория мандат", заяви Иванов пред БНТ.

По думите на Иванов очевидно се върви към правителство на малцинството, а освен участниците в последния редовен кабинет от "Продължаваме промяната", "Демократична България" и БСП, то и с "Български възход" трябва да се поставят ясни приоритети, които да ангажират цялостната конфигурация. Важно за него е такъв кабинет да не е смокинов лист за други неща. Един от приоритетите на следващия кабинет пък трябва да бъде опазването на границата.

Иванов коментира евентуален втори мандат с уговорката, че отказаната подкрепа от "Демократична България" и "Продължаваме промяната" не означава, че ГЕРБ не може да реализира първия.

"ГЕРБ трябва да покаже своята визия и своята сериозност и да поемат своята отговорност за него. Това ще бъде много важна част от разговора и за втория мандат. Кои са онези параметри, кои са онези политики, кои са онези приоритети, кои са онези техники на упражняване на властта, които биха могли да доведат до преодоляване на голямото недоверие, което съществува", каза Иванов.

Той заяви, че "Демократична България" не е видяла добавена стойност в срещите, организирани от Росен Плевнелиев и Соломон Паси, които бяха предложени от ГЕРБ като част от преговорите за правителство, а впоследствие президентът отрече целта да е такава.

"Не се съмнявам в добрите намерения на Плевнелиев и Паси, но от гледна точка на ГЕРБ това беше експеримент да се замажат нещата, да се създаде мътна вода, Борисов е експерт в тези акции", посочи Иванов.

Той определи като проява на мъдрост факта, че повече от месец след парламентарните избори президентът Радев не е връчил първия мандат, тъй като е нужно време за охлаждане на умовете.

Общи кандидати с "Продължаваме промяната" и "Спаси София" за местните избори

Според Иванов БСП има договорка с ГЕРБ и ДП за общ "кръстоносен поход" за хартиената бюлетина. Той го определи като реванш за различни предишни форми на управление, който ограничават демокрацията.

Убедени сме, че този зор е насочен не толкова към евентуални парламентарни избори, а към местните избори, резултатът от които ще повлияе дългосрочно на политическия пейзаж", каза Иванов.

Вчера "Демократична България" предложи на "Продължаваме промяната" да работят за общо явяване на местния вот през есента на 2023 г. Днес добави, че в евентуална такава коалиция конкретно в София включва и "Спаси София". От гражданската инициатива наскоро обявиха, че създават партия.

"Нямаме за цел да наложим себе си или свой кандидат, а да имаме един кандидат, който да е договорен. Приоритет трябва да бъде единна кандидатура", каза Иванов.

Предложение за общо явяване с "Продължаваме промяната" имаше и преди парламентарните избори на 2 октомври, но то бе отказано. Иванов се надява партията на Кирил Петков и Асен Василев да е извадила определени поуки след това решение.

#Христо Иванов #Христо Иванов - ДБ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »