Трайчо: Калфин лъже за газовите връзки

Трайчо: Калфин лъже за газовите връзки
Евродепутатът Ивайло Калфин разпространява невярна информация за европейското финансиране на газовите връзки с Гърция, според енергийния министър Трайков. Снимка: МИЕТ
A A+ A++ A

Информацията, че България няма да получи полагаемите й се евросредства за изграждането на газовите връзки с Румъния и Гърция, е спекулативна и невярна.

Това обяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков в сряда, предаде „Медиапул“.

Във вторник евродепутатът от Групата на прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламента Ивайло Калфин съобщи, че България няма да получи полагаемите й се евросредства за изграждането на газовите връзки с Румъния и Гърция за тази година.

„Видях, че източникът е Ивайло Калфин. Това, което казва, не отговаря на истината“, заяви днес Трайков.

По думите му проектът за израждане на междусистемната връзка с Гърция се движи по-бързо от предвиденото.

Министърът обясни, че се провеждат дейности по Подробен устройствен план (ПУП), Оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС), парцеларен план и технически проект.

Последната среща с Главна дирекция „Енергетика“ на Европейската комисия е била през септември в София и е отчетено, че всичко се изпълнява според изискванията, добави министърът.

„Вече има фактурирани разходи, които са малки суми, но могат да бъдат предявени за възстановяване. Изчакваме промяната на бенефициента на безвъзмездната помощ от 45 млн. евро, като през януари бенефициентът трябва да е проектната компания, която вече съществува. Там всичко е по план. Няма средства под заплаха“, уточни той.

В момента бенефициенти са Българският енергиен холдинг (БЕХ), гръцката ДЕПА и италианската „Едисон“, които ще изграждат връзката, а през януари това ще стане смесена инвестиционна компания „Ай Си Джи Би“.

В нея 50% държи БЕХ, а останалите дялове са поделени поравно между ДЕПА и „Едисон“.

#Румъния #Гърция #България #газови връзки #Ивайло Калфин #евродепутат #Трайчо Трайков #министър на икономиката #енергетиката и туризма #ПУП #ОВОС #София #Европейската комисия #Българският енергиен холдинг #БЕХ #ДЕПА

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"