Българските дипломи еднакви с останалите от ЕС от 2014 г.

Българските дипломи еднакви с останалите от ЕС от 2014 г.
В документите, които се издават в България, ще бъде посочено официалното ниво от квалификационната степен и съответното му европейско ниво. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

От следващата академична учебна година всички документи за образование и квалификация ще трябва да отговарят на европейската рамка, съобщи зам.-министърът на образованието и науката Петя Евтимова.

В документите, които се издават в България, ще бъде посочено официалното ниво от квалификационната степен и съответното му европейско ниво.

Рамката съдържа осем степени, като във всяка една от тях е споменато какви умения и знания трябва да има съответното лице. Осма степен е докторантура, седма е магистратура, шеста бакалавър и така върви надолу до нулевата предучилищна степен, обясни Петя Евтимова.

По думите на Вилфрид Бомгърт от просветното министерство на фламандската общност на Белгия това е стъпка, която би улеснила много процедурите, независимо дали ще се продължава образованието в друга държава, или ще се кандидатства за работа.

„Представители на бизнеса често коментират, че младите хора не са подготвени и компетентни за започване на работа. А не казват какво конкретно липсва. Сега обаче при прилагането на рамката и резултатите от обучението ще стане възможно определяне на потребностите на пазара на труда“, каза Бомгърт.

Посочването на съответното ниво в документа при мобилност на лице в друга държава ще дава информация за неговото образование и квалификация, като във всяка диплома или документ ще бъде упоменато, че кандидатстващият в друга държава отговаря на съответните нива.

#дипломи #образование #ЕС #Европейски съюз #рамка #Петя Евтимова #Белгия #България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници