България с внос на зърно от радиоактивни райони в Украйна

България с внос на зърно от радиоактивни райони в Украйна
A A+ A++ A

Тонове слънчоглед и пшеница са потопени след проливните дъждове, наводнили Карловско, а реколтата на стотици хора беше погубена. В същото време става ясно, че земеделските производители нямат съвременни бази за съхранение на продукцията.

Според доц. Огнян Боюклиев от Института за икономически изследвания към БАН условията са примитивни не само на местата с наводненията. Той прогнозира, че два пъти ще се увеличи цената на самото производство на храни в България, като инфлацията при тях вече отива към 40%.

"Вчера министърът каза в национален ефир, че няма незаконна сеч. В същото време хората и камерите показват отрязани трупи. Те запушват и не позволят реката да се оттече", коментира той в ефира на "България сутрин".

Боюклиев подчерта, че три пъти са поскъпнали азотните торове, от които зависи 30 на сто от реколтата.

"Спасихме се от глад, защото хората си произвеждат в дворовете. Има глобален риск от продоволствена криза. Европа ще се спаси, глад няма да има, но ще има недостиг на продукти", констатира експертът. Той даде пример с реколтата от слънчоглед в Западна Европа.

Доц. Боюклиев направи прогноза за Bulgaria ON AIR относно цените на основните хранителни продукти.

"Намаляването на ДДС за хляба като цяло не е имало никакъв ефект в цялата страна. Имаме дефицит на експертност и на държавност. Хлябът няма как да не поскъпне, ако запазим същото качество и грамаж. Ние го изчисляваме на килограм, затова казваме, че е поскъпнал два пъти", обясни той.

По негово мнение у нас се е наблюдавало стабилизиране на цената на олиото заради влизането на слънчоглед от Украйна в страната.

"Трябва да сме солидарни с Украйна и да сме против войната, но това зърно идва от райони, които са радиоактивни. Цената на олиото обаче пак ще тръгне нагоре с около 50%. При захарта също се очаква поскъпване", съобщи той.

Според експерта при кризи винаги се намаляват качеството и грамажа.

"Мазетата в селата се пълнят с консерви. Българинът ще оцелее, няма да има абсолютен глад като в Африка, но ще бъде тежко", смята той.

Доц. Боюклиев обобщи, че в България се храним с некачествена вносна храна, което е "удар срещу генофонда на България".

"Престъпление е да внасяме 80% от плодовете и зеленчуците си", заключи той.

#зърно

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Земеделие
Последно от Земеделие

Всички новини от Земеделие »