63 оферти в търг за конфискувана суперяхта на руски олигарх

63 оферти в търг за конфискувана суперяхта на руски олигарх
Pixabay
A A+ A++ A

Първата суперяхта, иззета от олигарх под санкции след нахлуването на Русия в Украйна, беше продадена на търг в Гибралтар след привличане на 63 оферти, съобщиха акционерите, цитирани от Ройтерс и "Файненшъл таймс".

Axioma, луксозен 72-метров кораб, принадлежащ на руския милиардер Дмитрий Пумпянски, беше продаден по заповед на Адмиралтейския съд на Гибралтар, за да бъде изплатен заем на JPMorgan за 20,5 млн. евро, свързан с яхтата.

Яхтата с приблизителна стойност от 55 до 60 милиона евро беше конфискувана в Гибралтар през март, когато властите по света конфискуваха луксозни плавателни съдове, принадлежащи на руснаци, поставени под санкции.

На Пумпянски, бивш собственик на компанията OAO TMK, най-големият производител на стоманени тръби в Русия, бяха наложени санкции от ЕС и Обединеното кралство през март, когато британските власти го описаха като един от олигарсите, най-близки до руския президент Владимир Путин. Обединеното кралство оцени нетното му състояние на 1,84 милиарда паунда.

Търгът привлече 63 запечатани оферти до крайния срок във вторник, каза Найджъл Холиър, брокер в Howe Robinson. След консултация с адмиралтейския маршал на Гибралтар окончателното решение за печелившата оферта се очаква да бъде постигнато до следващия понеделник, но самоличността на новия собственик няма да бъде разкрита, добави Холиър.

Луксозната яхта Axioma, първоначално наречен Red Square, разполага със стъклен асансьор, инфинити басейн и 3D кино. (инфинити басейн - плувен басейн, чието позициониране създава впечатлението, че се слива с околния пейзаж, особено с морето).

Преди яхтата да бъде конфискувана тя можеше да се наеме на седмица за сума до 635 000 евро.

Според съдебни документи, цитирани от Ройтерс, JPMorgan е спечелил съдебна заповед в Гибралтар, позволяваща продажбата на яхтата, след като Пумпянски не е изплатил заем от 20,5 милиона евро, предоставен от американската банка на инвестиционна компания, която той притежава.

Снимката е илюстративна

Източник: БНР

#суперяхта #руски олигарх

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай