САЩ в световен поход за правата на гейовете

САЩ в световен поход за правата на гейовете
Гей парадите предизвикават еуфория у някои хора и недоволство в други. Снимка: Reuters
A A+ A++ A

САЩ ще се борят с дискриминацията на правата на хомосексуалните по света, като използват чуждестранна помощ и дипломация, обяви държавният секретар Хилъри Клинтън.

„Гей правата са човешки права“, декларира Клинтън в реч в централата на ООН в Женева, цитирана от световните агенции, сравнявайки борбата с дискриминацията на хомосексуалните с тази за расово и полово равенство.

Администрацията на президента Барак Обама вече изисква от американските държавни агенции да вземат предвид гей правата при решения, свързани с американска помощ в чужбина и разглеждането на молби за убежище.

Подобна политика съществува по отношение на равенството между половете и етническото насилие. В инструкцията не е посочено какви биха били последиците за държавите с хомофобия.

„Никога не бива да бъде обявявано за престъпление това, че човек е гей“, заяви Клинтън и допълни, че културните или религиозните традиции на която и да е страна не са оправдание за дискриминация срещу хомосексуалните.

„Хомосексуални се раждат във всяко общество в света. Да си гей, не е изобретение на Запада. Това е човешка реалност“, каза Клинтън в Женева.

Дипломати от държави, където хомосексуалността е обявена за криминално престъпление, са напуснали залата веднага след речта на държавния секретар.

Клинтън призна, че в САЩ също има нееднозначни резултати от защитата на гей правата, защото до 2003 г. в някои щати сексът между хомосексуални бе престъпление.

Анализатори посочват, че на този ход се гледа и като на опит на Обама да спечели подкрепата на гей общността в САЩ за преизбирането си през 2012 г.

#САЩ #гейове #хомосексуалисти #гей права #човешки права #Хилъри Клинтън #държавен секретар на САЩ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници