Приземеният в Анкара сирийски самолет е превозвал руско оръжие, потвърди САЩ

Приземеният в Анкара сирийски самолет е превозвал руско оръжие, потвърди САЩ
Приземеният в Анкара сирийски пътнически самолет е превозвал руско оръжие, съобщи говорителят на държавния департамент Виктория Нюланд. Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив
A A+ A++ A

САЩ нямат основания да не вярват на турските власти, които заявиха, че принудително приземеният в Анкара сирийски пътнически самолет е превозвал руско оръжие, съобщи говорителят на държавния департамент Виктория Нюланд.

По думите на Нюланд САЩ няма причини да се съмнява в Турция, която е техен съюзник, цитирана от вестник „Взгляд" и информационна агенция „Фокус".

„Нямаме никакви причини да се съмняваме в изявлението на турските съюзници, че в самолета се е намирал опасен военен товар", заяви Нюланд.

Отговаряйки на въпроса дали според нея товарът е щял да се използва за продължаване на репресиите срещу сирийския народ, дипломатът отговори, че „характерът на товара сочи именно за това".

Преди дни Русия също подкрепи Турция, като руският министър на външните работи Сергей Лавров заяви, че Анкара е била в правото си да принуди сирийския пътнически самолет да кацне на летището в Анкара вечерта на 10 октомври.

Турция е действала според конвенцията от Чикаго, която й дава това право. Очакваме в най-скоро време Анкара да направи изявление за причините, които са предизвикали нейните действия," каза тогава Сергей Лавров.

Самолетът „Еърбъс А-320" с 35 пътници на борда, включително 17 руски граждани, бе приземен принудително на международното летище в турската столица около 17:15 часа на 10 октомври.

Турските медии съобщиха, че на борда на самолета са били открити резервни части за радиостанции, използвани за военни цели.

#оръжия #Виктория Нюланд #самолет #Сирия #Анкара #Турция #САЩ #Русия #Сергей Лавров #министър на външните работи на Русия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници