Русия: Турция имаше право да свали сирийския пътнически самолет

Русия: Турция имаше право да свали сирийския пътнически самолет
Очакваме в най-скоро време Анкара да направи изявление за причините, които са предизвикали нейните действия, заяви Сергей Лавров. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Турция е била в правото си да принуди сирийския пътнически самолет да кацне на летището в Анкара вечерта на 10 октомври, заяви руският министър на външните работи Сергей Лавров.

„Турция е действала според конвенцията от Чикаго, която й дава това право. Очакваме в най-скоро време Анкара да направи изявление за причините, които са предизвикали нейните действия," заяви Сергей Лавров, цитиран от ИТАР-ТАСС и „Дневник".

Самолетът „Еърбъс А-320" с 35 пътници на борда, включително 17 руски граждани, бе приземен принудително на международното летище в турската столица около 17:15 часа на 10 октомври.

Турските медии съобщиха, че на борда на самолета са били открити резервни части за радиостанции, използвани за военни цели.

Няма информация в товара да са открити оръжия, каквото е било предположението на турските власти, провокирало решението за принудителното кацане.

Руският външен министър обаче подчерта, че товарът принадлежи на руска фирма и е законен товар, предназначен за Сирия.

Това изявление на руския дипломат номер едно предизвика изненада. Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган бе заявил, че сирийският самолет е пренасял боеприпаси, поради което е бил задържан от турските власти.

Товарът, иззет на 10 октомври от борда на сирийски самолет в Анкара, има военно предназначение, заяви Ердоган.

„Той определено има военно предназначение. Няма смисъл да се заблуждаваме, че това е оборудване за радари или нещо друго. Изобщо компонентите за радари се използват за военни цели," заяви турският премиер.

Реджеп Тайип Ердоган отбеляза, че засега властите не са готови да публикуват подробна информация за товара, но допълни, че Анкара има всички потвърждения за военния му характер.

По думите му товарът е изпратен от аналог на турската Корпорация за машинна и химическа промишленост (производител на въоръжение), а получател е министерството на националната отбрана на Сирия.

Във връзка със забраната за полети за сирийската гражданска авиация в турското въздушно пространство Ердоган каза, че това не е ответна мярка на аналогичния ход на Дамаск. По думите му Турция първа се е отказала да използва сирийското въздушно пространство.

Сергей Лавров увери, че инцидентът със задържания сирийски самолет няма да се отрази на руско-турските отношения. „Те са стабилни и здрави," каза още руският външен министър.

Междувременно президентът на Русия Владимир Путин, който отложи визитата си в Истанбул, предвидена за 15 октомври, ще я осъществи на 3 декември т.г., бе съобщено от пресслужбата на турския премиер, с когото е била съгласувана новата дата.

#Турция #Сирия #Русия #Сергей Лавров #министър на външните работи #пътнически самолет #Реджеп Тайип Ердоган

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници