Асад да започне диалог със сирийския народ, призова Турция

Асад да започне диалог със сирийския народ, призова Турция
Турският министър на външните работи Ахмет Давутолу. Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Министърът на външните работи на Турция Ахмет Давутолу призова властите в Сирия да започнат диалог със сирийския народ, преди да повдигнат предложения за създаване на механизъм за комуникация с Анкара по въпросите за сигурността.

Коментирайки решението на сирийските власти за затворят въздушното пространство за самолети на гражданската авиация на Турция, Давутолу заяви, че то няма стойност, предаде РИА „Новости", цитирана от информационна агенция „Фокус".

По-рано в неделя Сирия забрани на турски граждански самолети да прелитат над нейната територия, обяви вечерта в събота външното министерство в Дамаск.

Мярката е в отговор на аналогична забрана на Турция за сирийски самолети, се казва в съобщението, разпространено от държавната информационна агенция САНА

На 10 октомври руският външен министър Сергей Лавров също отправи призив за диалог между двете страни в вътрешносирийския конфликт.

В събота външното министерство на Сирия разпространи заявление, в което отбелязва, че Дамаск приветства руската инициатива.

Сирия е в състояние на гражданска война, след като през март 2011 г. започнаха безредици и протести срещу режима на президента Башар ал-Асад като част от т.нар. Арабска пролет.

#Турция #министър на външните работи #Сирия #Башар ал-Асад #власти #бунтовници #Ахмет Давутолу #Русия #Сергей Лавров

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници