Хроника на войната: 21.04.2022 г.

Хроника на войната: 21.04.2022 г.
A A+ A++ A

⚡️Парламентът на Финландия гласува на първо четене "за" влизане на страната в НАТО. 109 депутати са за, 12 са против, 35 се въздържаха, а 44 отсъстваха. 

⚡️Основният акционер на Лукойл Вагит Алекперов напусна борда на директорите и поста на ръководител на компанията

⚡️В Чернигов украински военни разрушиха паметника на Зоя Космодемянская в Чернигов. Склуптурата стоеше в двора на едно от местните училища, което преди години носеше името на Зоя Космодемянская.

⚡️Медведев: „Един от упоритите украински шефове (шефът на СНБО Алексей Данилов) каза, че е необходимо да ударят по Кримския мост. Надявам се той да разбира каква ще бъде нашата цел в отговор."

⚡️Владимир Путин към Шойгу: Считам предложеното щурмуване на индустриалната зона в Мариупол за неуместно.
Нареждам ви да отмените.

⚡️След стабилизиране на ситуацията в освободените територии на Харковска област може да се проведе референдум, каза за РИА Новости ръководителят на временната гражданска администрация Виталий Ганчев.

⚡️Съветниците на Зеленски Подоляк и Арахамия обявиха готовността си да отидат в Мариупол за преговори.

⚡️Останките на руския ракетен крайцер "Москва" се намират в приблизителни координати 44°56'N 31°44'E, на дълбочина само 50-60 метра. Това съобщи военният портал Defense Express, позовавайки се на свои източници.

⚡️Антон Геращенко - съветник на министъра на вътрешните работи на Украйна: „Войната с руснаците ще продължи като войната между Израел и арабите“.

⚡️Съветът към президента на Руската федерация за кодификация на законодателството счита, че инициативата на Кримския парламент за принудително изземване на имущество на граждани и организации от неприятелски страни е в противоречие с Конституцията на Руската федерация, заяви ръководителят на Съвета. Павел Крашенинников

⚡️Bild: По указание на канцлера Олаф Шолц, Германия изключи почти всички тежки оръжия от списъка за военна помощ за Украйна. От 15-те вида оръжия, поискани от Киев, в окончателния документ останаха само три позиции. Der Spiegel не изключва оставката на Шолц заради доставката на оръжие в Киев.

⚡️"Защото той е като крокодил, който е хванал крака ти". Британският премиер Борис Джонсън обясянва, че всякакви мирни преговори между Русия и Украйна вероятно ще се провалят заради позицията на руския президент Владимир Путин.

⚡️Борис Джонсън: „В случай на използване на оръжия за масово унищожение, Обединеното кралство си запазва правото да нанесе ответен удар самостоятелно, без да се консултира с други страни от НАТО“.

⚡️Словения ще даде на Украйна съветски танкове Т-72, ​​в замяна Германия ще достави на Словения танкове Marder и бронетранспортьори Fuchs, - германска информационна агенция DPA.

⚡️Премиерите на Испания и Дания Педро Санчес и Мат Фредериксен са на работно посещение в Киев

⚡️Западните страни са замразили около 300 милиарда долара резерви на Централната банка на Руската федерация, - Набиулина.

⚡️Външно министерство на Чили разследва съдбата на чилийския журналист и писател Гонсало Лира Лопес, който разкритикува украинските власти и изчезна в Харков.

⚡️Производителят на битова химия и хигиенни продукти P&G (Ariel, Tide, Lenor, Fairy, Pampers, Always, Gillette, Head & Shoulders, Pantene, Blend-a-med) разреши излизане от руския пазар - Reuters, цитирайки представители на компанията.

⚡️Петте постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН (Русия, Китай, Великобритания, САЩ, Франция) могат да формират основата от държави-гаранти за Украйна, този въпрос се обсъжда на руско-украинските преговори - Алексей Полищук, директор на департамент в руското външно министерство.

⚡️Чавушоглу: Турция все още не е съгласна с искането на Украйна да й предостави гаранции за сигурност по модела на член 5 от Договора за НАТО.
„Не може да има гаранции, докато не стане ясно какви са тези гаранции. Зеленски каза, че се нуждае от клауза, подобна на член 5 от Договора за НАТО. Нито една страна не прие това предложение. САЩ, Великобритания и Канада също не го приемат. Разбира се, Турция също не приема това. По принцип никой не се противопоставя на подобни гаранции. Но техните условия не са ясни. Никой не е съгласен с искането на Зеленски“, каза той, цитиран от CNN.

⚡️Съединените щати въведоха нов пакет от санкции срещу Русия, той включва физически и юридически лица.
Под новите санкции попаднаха около 30 физически лица, включително "свързани" с банка "Открытие", както и 40 юридически лица, съобщиха от Министерството на финансите. САЩ налагат и визови ограничения срещу 635 руснаци във връзка със събитията в Украйна.

⚡️Говорителят на Пентагона Кърби опроверга собственото си изявление вчера, че Украйна е получила допълнителни самолети от съюзни държави, както и резервни части. Кирби уточни, че до момента самолетите не са доставяни изцяло на украинските военни.

⚡️Стрийминг услугата Netflix е загубила 50 милиарда долара капитализация.

⚡️Джо Байдън планира да направи изявление днес по отношение на Русия и Украйна.

⚡️Китайският президент Си Дзинпин осъди едностранните санкции. Според него политиката на груба сила заплашва "световния мир" - Ройтерс.

⚡️Холандия ще достави на Украйна гаубици PzH 2000, а Германия ще им доставя боеприпаси, - Bloomberg.

⚡️Израелският посланик в Москва каза, че Израел е потвърдил готовността си да организира среща между Владимир Зеленски и Владимир Путин в Йерусалим.

⚡️Върховният представител на ЕС Жозеп Борел: Европа сега е в опасност.

Източник: "Сега"

#хроника #война #Украйна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници