Русия: Анкара и Дамаск ще преговарят

Русия: Анкара и Дамаск ще преговарят
Руският външен министър Сергей Лавров. Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Анкара и Дамаск са готови да установят директна връзка, заяви руският външен министър Сергей Лавров.

Според Лавров Турция и Сирия са готови да направят тази крачка, предаде БГНЕС, позовавайки се на ИТАР-ТАСС.

„Опитът показва, че когато започват търкания, най-добрият начин е да се установи директна връзка. Зная, че Турция и Сирия са готови за това“, каза руският външен министър.

„Това ще бъде най-лесният начин, за да се отстранят погрешните тълкувания. Заинтересувани сме и ще поощряваме партньорите да направят това“, подчерта руският външен министър.

Отношенията между Дамаск и Анкара се влошиха, след като сирийски снаряд се взриви на турска територия, в района на град Акчакала.

Тогава загинаха петима невинни граждани и няколко бяха ранени. Турската армия отвърна на огъня, а парламентът даде зелена светлина на правителството на Реджеп Ердоган за провеждането на трансгранични операции.

Във вторник турският премиер обяви, че страната ще продължи да приема бежанци от Сирия.

Турция не може да остане страничен наблюдател, когато гори пожар в съседство. Десетки хиляди души преминават турската граница. В момента броят на бежанците надхвърля 100 000“, каза Ердоган.

Той разкритикува основната опозиционна Народно-републиканска партия, която не подкрепи в парламента кабинета за провеждането на трансгранични военни операции.

На 4 октомври парламентът предостави на правителството едногодишен мандат за провеждане на военни операции в чужбина, включително в Сирия.

Решението беше взето, след като сирийски снаряд попадна в къща в турското градче Акчакале. При инцидента загинаха петима невинни турски граждани – майка с четирите й деца, а други няколко бяха ранени.

В отговор Турция откри огън по позициите на сирийската правителствена армия, откъдето се предполага, че е изстрелян снарядът.

През последните няколко дни турската армия на няколко пъти откри ответен огън след падането на сирийски снаряди на турска територия.

Сирия е в състояние на гражданска война, след като през март 2011 г. започнаха безредици и протести срещу режима на президента Башар ал-Асад като част от т.нар. Арабска пролет.

#Русия #Сирия #Турция #Дамаск #Анкара #преговори #Сергей Лавров #министър на външните работи на Русия #правителство #Реджеп Ердоган #министър-председател на Турция #Парламент

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници