Ген. Атанасов: Проникването на руските спецслужби в българските е много дълбоко

Ген. Атанасов: Проникването на руските спецслужби в българските е много дълбоко
A A+ A++ A

"Имаме хроничен проблем с българските специални служби. По време на дългото управление на Бойко Борисов службите за сигурност бяха приспани, защото, ако бяха активни, още тогава щяха да разкрият корупционните схеми на Борисов... Към този момент те нямат капацитет да събират надеждна информация относно Русия. Проникването на руските специални служби в българските е много дълбоко. И то не е толкова заради събиране на класифицирана информация, а по тези канали да се подава дезинформация, за да бъде заблуждавано българското ръководство".

Това каза пред БНР Атанас Атанасов, зам.-председател на парламента, лидер на ДСБ и съпредседател на "Демократична България", председател на комисията по вътрешен ред в Народното събрание.

Според него прокуратурата трябва да провери и разузнавателните служби, не само ДАНС:

"Това, че прокуратурата реагира по този начин в ДАНС, не е учудващо. Прокуратурата воюва с държавата. Историята с Борисов е многоаспектна, но прокуратура казва, че няма доказателства, е, да, обаче другите институции казват, че в бюджета ги няма 556 млн. лева".

По думите му корупцията е основен способ, откакто свят светува, за вербуване на агентура, а "руснаците са много ефективни в това отношение".

В предаването "Неделя 150" Атанасов прогнозира, че ще се събере мнозинство за подкрепа в парламента на военна помощ за Украйна:

"В тежки ситуации, когато има война на 300 км от България, трябва да се проявява смелост. Политиците трябва да застанат на първа линия и да вземат решения. България е член на НАТО и ЕС. Заставаме на позицията, че неутралитетът в такава война винаги обслужва агресора. Жертвата трябва да бъде подпомогната. Трябва да проявим солидарност и да подкрепим украинския народ в битката му за неговата независимост".

Той изрази мнение, че войната се е превърнала в своеобразен чадър над корупционните схеми на Борисов и "той сега си позволява да дава съвети и оценки": "Поведението му и на неговата партия е национално безотговорно".

#Атанас Атанасов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »