САЩ: Русия подготвя пълномащабна инвазия в Украйна

САЩ: Русия подготвя пълномащабна инвазия в Украйна
A A+ A++ A

Русия е активизирала подготовката си за пълномащабна инвазия в Украйна, но все още не е ясно дали Москва е решила да предприема подобна стъпка, заявиха официални лица в САЩ, които цитираха оценки на разузнаването, предаде АФП.

Русия е струпала 110 000 бойци по границата с Украйна, но американското разузнаване не е установило дали президентът Владимир Путин всъщност е решил да напада, смятат официалните лица, които през последните дни са разговаряли по темата с членове на Конгреса и с европейски съюзници.

Те са предупредили законодателите, че струпаните руски войски по границата нарастват с темп, който би дал на Путин необходимите сили за пълномащабна инвазия – около 150 000 войници, до средата на февруари.

Според оценките Путин иска да разполага с всички възможности: от ограничена кампания в проруския регион Донбас до пълномащабна инвазия.

Ако Москва реши да действа по втория вариант, руските сили могат да превземат столицата Киев и да свалят президента Володимир Зеленски в рамките на 48 часа, смятат официалните лица в САЩ.

Подобна атака би причинила смъртта на 25 000 до 50 000 цивилни заедно с 5000 до 25 000 убити украински военни и 3000 - 10 000 жертви сред руските бойци.

Може да се очаква и бежански поток между 1 и 5 млн. души предимно към Полша, сочат още оценките.

#Русия #Украйна #САЩ #война

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници