ООН разисква ситуацията „Турция-Сирия“

ООН разисква ситуацията „Турция-Сирия“
Сирийският външен министър Уалид ал-Моалем (вляво) заедно с главния секретар на ООН Бан Ки-мун (вдясно) по време на 67-та сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк, в началото на октомври 2012 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Посланиците на 15-те страни-членки на Съвета за сигурност на ООН продължават консултациите преди приемането на декларация във връзка с граничния инцидент между Сирия и Турция.

В сряда експлозия на сирийски снаряд отне живота на петима цивилни турски граждани.

Русия се е противопоставила на предложвния проект за документ, заявиха дипломати, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

Проектодокументът трябваше да бъде приет в четвъртък чрез т.нар. процедура на мълчанието, т.е., когато никоя страна не оспори даден документ.

„Москва обаче наруши мълчанието", заяви британският посланик в ООН Марк Лайъл Грант, без да спомене подробности за стъпката на Русия.

В проекта обстрелът на сирийската артилерия срещу Турция е трябвало да бъде осъден „най-енергично, тъй като представлява сериозна заплаха за международния мир и сигурност".

„Според нас е важно Съветът за сигурност да възприеме умерен подход, основан на реалните събития", заяви руският външен министър Сергей Лавров.

По-рано в четвъртък турският парламент даде „зелена светлина" за трансгранични операции в Сирия, които ще бъдат предприети, ако правителството сметне, че са нужни.

Вотът на парламента разрешава на правителството в срок от една година да нарежда извършването на военни операции в Сирия.

„Враждебните действия срещу турската територия са почти въоръжено нападение... и затова представляват заплаха за нашата национална сигурност", аргументира се парламентът.

Малко след това пък Сирия поднесе извинения на Турция за кървавия инцидент и обеща да не допуска отново такъв, заяви тогава турският вицепремиер Бешир Аталай.

Според Аталай резултатът от гласуването в турския парламент ще има „възпиращ характер", това не е мандат за война със Сирия.

Сирия е в състояние на гражданска война, след като през март 2011 г. започнаха безредици и протести срещу режима на президента Башар ал-Асад като част от т.нар. „Арабска пролет".

#ООН #Съвет за сигурност на ООН #Русия #Москва #Турция #Сирия #външен министър на Русия #Сергей Лавров

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници