Русия: Уставът на ООН не позволява смяна на режими

Русия: Уставът на ООН не позволява смяна на режими
Опитите за промяна на политически режими противоречат на Устава на ООН, заяви пред Общото събрание на организацията министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Опитите за промяна на политически режими противоречат на Устава на ООН, заяви пред Общото събрание на организацията министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров.

„Всички наши действия трябва да се опират на здравата основа на Устава на ООН, в който няма нищо, което да дава право да се занимаваме със смяна на режими“, категоричен бе Сергей Лавров, цитиран от „Интерфакс“ и БГНЕС.

По думите му недопустимо е да се налага на народите политическото устройство на техните страни.

Визирайки многобройните опити за намеса срещу режима на Башар Асад в Сирия, Сергей Лавров добави, че по този въпрос ясно се е изказал президентът Владимир Путин на 26 септември.

Не трябва да се допусне с безотговорни, продиктувани от временни интереси действия да се разстрои цялата система на международното право, подчерта руският външен министър, явно намеквайки за Сирия.

Той се спря на положението в близкоизточната държава, като посочи, че страните в сирийския конфликт трябва на масата за преговори да изработят компромис за съдържанието и темповете на реформите, които да са в интерес на всички сирийци и да гарантират сигурността и правата на всички етнически и религиозни групи.

Русия и Китай, като постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН, многократно използваха правото си да наложат вето върху решенията на Съвета и така блокират резолюция на ООН за Сирия, която да позволи чуждестранна военна намеса в страната.

#ООН #Сирия #Башар Асад #президент на Сирия #Съвет за сигурност на ООН #СС на ООН #Общо събрание на ООН #ОС на ООН #Сергей Лавров #министър на външните работи #Владимир Путин #президент на Русия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници