България празнува 104 години независимост

България празнува 104 години независимост
Корица на френското списание Le Petit Journal от октомври 1908 г, показваща Босненската криза, при която българският владетел Фердинанд е вече с царска корона на независима България, а австро-унгарският император Франц Йосиф анексира Босна и Херцеговина.
A A+ A++ A

Велико Търново е център на националното честване на 104-тата годишнина от обявяването на независимостта на България.

Тя е провъзгласена в старата българска столица на 22 септември 1908 с Манифест на цар Фердинанд.

Тържеството в средновековната крепост Царевец започна с военен ритуал за издигане на националното знаме, предаде БНР.

Сред търновците, които са се събрали на крепостта, са и вицепремиерът Цветан Цветанов и депутати от различни парламентарни групи.

Със Света литургия, отслужвана от Великотърновския митрополит Григорий, започнаха тържествата във Велико Търново, посветени на независимостта на България. Още в ранни зори в двора на църквата "Свети четиридесет мъченици" великотърновци пристигаха за богослужението.

Тържествата в старата столица започнаха с камбанен звън. Голямата новина за новото царство тръгва от тази малка църква. Тя пази спомените за българското средновековно величие и слава.

Текстът на манифеста: "Провъзгласявам Съединението на 6 септември 1885 година България за независимо царство" е прозвучал именно тук.

В документа е обявена и целта на този акт - да бъде уредена държава, достойна да бъде

равноправен член в семейството на цивилизованите народи. Делото е извършено без съгласието на Великите сили и Турция. Така, на практика, се отхвърлят последните васални връзки с Османската империя.

В двора на храма великотърновския митрополит Григорий благослови бойното знаме на националния военен университет. Този ритуал се прави, защото още от миналото във Велико Търново Денят на независимостта е и празник на военния гарнизон. Владиката благослови и още 60 знамена- на България, на ЕС, учебни заведения и различни институции.

104-тата годишнина от провъзгласяването на независимостта на България ще бъде отбелязана в Пловдив с молебен в църквата Света Неделя. Ще бъдат поднесени цветя пред паметната плоча на Александър Малинов на едноименния площад в подножието на Стария град.

В празничния ден плевенчани ще се съберат на площад "Стефан Стамболов" пред барелефа на големия български държавник. Ще бъдат поднесени венци и цветя на признателност към всички родолюбиви българи, допринесли за независимостта на държавата.

В Разград с кратка възстановка ще бъде пресъздадено обявяването на държавния акт на Независимостта преди 104 години.

Тържествената церемония за годишнината на Независимостта на България в Русе е пред Паметника на свободата, където митрополит Неофит ще отслужи благодарствен молебен.

#независимост #1908 #цар Фердинанд #Велико Търново #Османска империя

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници