„Газпром“ е неефективна компания според антимонополната служба на Русия

„Газпром“ е неефективна компания според антимонополната служба на Русия
„Газпром“ е заподозрян в създаване на пречки пред конкуренцията на газовия пазар на Централна и Източна Европа и ще бъде разследван по три направления. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Енергийният гигант „Газпром“ е неефективна компания, обяви шефът на руската Федерална антимонополна служба Игор Артемиев.

Той призова в случай на икономическа криза държавата да не подкрепя групировката, разследвана за монопол от Европейската комисия, предадоха АФП и БТА.

„Ако „Газпром“ помоли за антикризисна държавна подкрепа, мисля, че нищо не трябва да се дава на „Газпром“, заяви Игор Артемиев в интервю за руския вестник „Комерсант“.

„Смятам „Газпром“ за крайно неефективна компания, която има достатъчно пари и просто трябва да сложи ред в стопанството си“, посочи той.

Във вторник президентът Владимир Путин постави под държавен контрол и защита руските „стратегически“ предприятия, които работят в чужбина.

Указът му бе издаден седмица след съобщение на Европейската комисия, че започва разследване срещу „Газпром“.

По силата на указа стратегическите компании трябва да получат разрешение от правителството, за да предоставят информация за своята дейност, включително на чуждестранни служби и международни организации, по-специално за промяна в договори с партньори от чужбина.

„Указът на руския президент забранява на „Газпром“ без съгласуване с упълномощени органи да предоставя информация за външнотърговската си дейност, да променя договори и да продава активи извън Русия“, съобщи във вторник говорителят на компанията Сергей Куприянов.

На 4 септември Брюксел започна задълбочено разследване срещу „Газпром“ за евентуална злоупотреба с господстващо положение на европейския пазар.

Разследването засяга договори с България, Полша, Чехия, Унгария, Словакия, Литва, Латвия и Естония.

#монопол #Сергей Куприянов #Владимир Путин #вестник „Комерсант“ #„Газпром“

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници