Путин контролира отстъпките на „Газпром“ за чужденци с нов орган

Путин контролира отстъпките на „Газпром“ за чужденци с нов орган
„Газпром“ ще съгласува цените за доставка на руски природен газ за чужденци със специално упълномощен държавен орган.
A A+ A++ A

„Газпром“ ще съгласува цените за доставка на руски природен газ за чужденци със  специално упълномощен държавен орган.

„В съответствие с указ на президента Владимир Путин в бъдеще предоставянето на отстъпки по цената на природния газ за чужденци ще става със специално упълномощен държавен орган“, обяви говорителят на газовия гигант Сергей Куприянов, цитиран от РИА „Новости“ и БГНЕС.

Държавният глава Владимир Путин подписа указ за мерките в защита на националните интереси при осъществяването на външнотърговска дейност от руски юридически лица.

Документът задължава стратегическите компании да съгласуват с правителството действията си, в случай че чуждестранни партньори имат някакви претенции към тях.

Сергей Куприянов отбеляза, че указът регулира такива сфери като предоставянето на информация, промяната на договори и продажбата на активи.

„Както следва от указа, „Газпром“ в бъдеще ще предоставя информация за своята дейност и отстъпки само след предварително съгласуване с упълномощен орган. Това ще засегне и останалите промени в ценовата политика“, посочи Сергей Куприянов.

По-рано във вторник говорителят на „Газпром“ обяви, че компанията оценява антимонополното разследване на Европейската комисия като натиск с цел понижаване на цените на руския газ.

Сергей Куприянов добави, че редица слаби икономики в ЕС искат отстъпки от „Газпром“ за цената на газа, което по същество се явява субсидиране на тези икономики.

На 4 септември ЕК започна антимонополно разследване спрямо „Газпром“ във връзка с три възможни случая на нарушение на конкуренцията.

При първия „Газпром" е разделил газовите пазари, затруднявайки свободните доставки на синьо гориво за страните – членки на ЕС.

При втория компанията вероятно е пречела за диверсификацията на доставките.

Накрая, „Газпром“ може би е установил несправедливи цени за своите клиенти, обвързвайки ги с цените на петрола.

#природен газ #ЕК #монопол #Сергей Куприянов #Владимир Путин #„Газпром“

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници