„Уикилийкс“ се завръща с поредната порция тайни документи

„Уикилийкс“ се завръща с поредната порция тайни документи
Основателят на сайта Джулиан Асандж даде пресконференция днес в Лондон. Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Сайтът „Уикилийкс“ съобщи, че е възобновил публикациите си с документи, свидетелстващи, че правителствата шпионират собствените си граждани благодарение на технологии, доставени от индустриалци, специализирани в наблюдението.

През октомври сайтът преустанови своята дейност заради липса на финансови средства.

На пресконференция в четвъртък основателят на сайта Джулиан Асандж постави начало на публикуването на стотици документи, предоставени от 160 индустриалци от 25 държави, специализирани в наблюдението и прихващането на телекомуникации, предаде АФП.

Те показват как тези системи позволяват на правителствата да наблюдават хора чрез мобилните им телефони, електронни пощи и оставени следи в интернет.

„Днес публикуваме над 287 документа, показващи действителността на мащабна индустрия на наблюдението, индустрия, която продава техниката си еднакво добре както на демокрациите, така и на диктатурите, за да шпионира цели народи“, заяви основателят на „Уикилийкс“ в Лондон.

Паралелно с това в Париж сайтът Owni.fr разкри в партньорство с „Уикилийкс“ близо 1100 документа, предоставени от индустриалци, включително френската компания Amesys, която работила с режима на бившия либийски диктатор Муамар Кадафи.

Електронните пощи на седем либийски опозиционери в изгнание, живеещи във Великобритания и САЩ, са били шпионирани в тези страни от системи за прихващане и наблюдение, продадени на Либия на Кадафи от Amesys, разкрива сайтът.

Сред публикуваните от „Уикилийкс“ документи днес на сайта са учебници за наблюдение, продавани в миналото на авторитарни режими от арабския свят като Сирия, Либия, Тунис и Египет.

Според Джулиан Асандж индустрията на наблюдението и прихващането на комуникации, която преди е обхващала само ограничен кръг клиенти в разузнаването като американските и британските разузнавателни агенции, се е превърнала в световна мрежа.

#Уикилийкс #Джулиан Асандж #Муамар Кадафи #Париж #Сирия #Либия #Тунис #Египет #САЩ #Лондон

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници