Найденов изреди „дълъг списък“ на храни, които поевтиняват

Найденов изреди „дълъг списък“ на храни, които поевтиняват
Според Мирослав Найденов поевтиняват колбасите, каймата, пилешкото и други основни продукти. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Дълъг списък на храни, чиито цени се понижават, изреди министърът на земеделието Мирослав Найденов в отговор на статистиката за сериозното поскъпване на хранителните продукти на Държавната комисия по стокови борси и тържища.

Според Мирослав Найденов поевтиняват колбасите, каймата, пилешкото и други основни продукти.

„Тези, които са от социалната кошница, не са поскъпвали от два месеца насам, дори цените им са понижени“, подчерта земеделският министър в ефира на bTV.

В т.нар. от министъра социална кошница са храните със замразени цени, които той договори с търговските вериги преди около два месеца.

Във вторник от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата заявиха, че цените на едро на основни хранителните стоки са поскъпнали сериозно, като сред тях са брашно, олио, яйца и млечни изделия. Нетипично е поскъпването и на зеленчуците през лятото.

Отнасно хранителните продукти, които поскъпват, Мирослав Найденов обясни, че затова е виновна сушата в световен мащаб.

„Такава суша като тази година не е имало. Цените в световен мащаб се вдигат, тази тенденция ще продължи следващите месеци, а и години. Няма как да избягаме от тази тенденция“, коментира Мирослав Найденов.

По думите му, много от производителите работят на ниска печалба, дори и на загуба, за да запазят работни места.

Относно поскъпването на дървата за огрев, Мирослав Найденов припомни, че държавата е реагирала на тези промени на цените.

Той призна, че покупателната способност на българина намалява. За да се справи с тази негативна тенденция, правителството предвиждало увеличение на пенсиите, вече били увеличени заплатите на държавните служители.

Министърът каза още, че се работи добре по усвояване на европейски средства в сферата на земеделието. По думите му правителството работи успешно, макар че търпи критики.

#Мирослав Найденов #храни #колбаси #кайма #Държавна комисия по стоковите борси и тържищата

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Земеделие
Последно от Земеделие

Всички новини от Земеделие »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници