9 причини да кърмим децата си

9 причини да кърмим децата си
A A+ A++ A

Хранене на бебето. Майчината кърма осигурява белтъци, въглехидрати и мазнини в най-добрата пропорция и под най-добре усвояемата за бебето форма. Кърмените бебета по-рядко страдат от респираторни заболявания, стомашно-чревни разтройства, уринарни инфекции.

Имунитет. В първите месеци, когато имунната система на детето не е достатънчо зряла, за да произвежда антитела самостоятелно, а антителата, преминали по време на бременността, се изчерпват, кърменето осигурява редица важни за имунитета на детето антитела и други вещества със защитна функция.

Емоционално единство. Кърмата е единственото мляко (и храна изобщо), която освен хранителни вещества носи и емоционален заряд. Кърменето е времето, когато майка и бебе са изцяло посветени един на друг. Това са моментите, през които те изграждат най-силна и най-интимна връзка помежду си, която ще стои в основата на отношенията им през целия им предстоящ съвместен живот. Кърменето създава една уникална връзка между бебето и майката, то е естествено продължение на връзката между майка и бебе, съществувала през бременността.

Хормонална стимулация. Механичното дразнене на зърната при кърмене води до стимулиране отделянето на пролактин и окситоцин, които наравно с физиологичното си значение за отделянето на кърма се свързват и с релаксиращото си действие и освобождаването на стреса.

Възстановяване от раждането. Отделяният хормон окситоцин стимулира инволютивните процеси в матката и така ускорява възстановителните процеси след раждането и скъсява периода на кървене от матката.

Профилактика на заболявания. Малко се говори за значението на кърменето като профилактика за майчиното здраве. Но статистически значими данни показват, че кърмещите майки страдат по-рядко от диабет тип 2, рак на гърдата и на яйчниците, ревматоиден артрит.

Забавяне на менструацията. Жените, които кърмят, получават първата си менструация след раждането по-късно от тези, които не кърмят. Смятало се също, че докато кърми, жената не може да забременее, но специалстите са категорични, че докато кърми, жената не е защитена от забременяване. Понастоящем имаме редица други начини на контрацепция, които осигуряват сигурна защита от бременност за кърмачката и са безвредни за бебето.

Ниска цена. Кърмещата майка има нужда от около 400-500 калории в повече на ден, за да има достатъчно мляко. Но това не е сравнимо със средствата, необходими за закупуването на адаптрирано мляко и всички необходими за изкуственото хранене принадлежности.

Улеснение. Кърменето е по-лесно, защото сте нужни вие и вашето бебе. Нямате нужда от шишета, биберони, кутии с мляко, стерилизатор и още много  други принадлежности за изкуствено хранене.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници