Москва празнува с военни маршове и латино карнавал

Москва празнува с военни маршове и латино карнавал
Президентът Владимир Путин (в средата) в компанията на кмета на Москва Сергей Собянин (вдясно) и руския патриарх Кирил по време на тържествата в столицата. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Руската столица Москва отбеляза своя празник с военни маршове и латино карнавал.

Отбелязването на 200-годишнината от сражението на Бородинското поле между френската и руската армии по време на Отечествената война от 1812 г. съвпадна с края на тържествата, посветени на Деня на Москва, която навърши 865 г.

Танцьори от Бразилия и Мексико преминаха по улица „Сахаров", което впечатли московчани, защото е нещо ново за честванията на Деня на Москва.

По-късно празникът продължи с Международният военно-музикален фестивал „Спаската кула" на Червения площад. В него участваха военни оркестри от 10 страни.

Президентът на Русия Владимир Путин пък участва в паметните тържества, посветени на 200-годишнината от сражението на Бородинското поле.

Държавният глава връчи грамоти за удостояване на Можайск и Малоярославец със званието „Град на войнската слава", предаде РИА „Новости", цитирана от БГНЕС.

„В историята на нашата родина има не малко трагедии и войни, но само две са наречени отечествени. И в едната, и в другата война се решаваше съдбата на Русия, на Европа и на целия свят," заяви Владимир Путин пред присъстващите граждани и официални лица – председателите на двете камари на руския парламент, вицепремиери, министри, депутати, главата на руската императорска фамилия Романови Мария Романова, бившия френски президент Жискар д'Естен, посланици на много страни, както и преки потомци на участници във войната от 1812 г. от френска и руска страна.

Руският президент подчерта, че Малоярославец и Мозайск са заслужили званието „Град на войнската слава" заради мъжеството, твърдостта и масовия героизъм на защитниците им в двете отечествени войни.

#Русия #Москва #Русия #Франция #Владимир Путин

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници