Лавров: Наивно е да се смята, че Асад първи ще прекрати огъня

Лавров: Наивно е да се смята, че Асад първи ще прекрати огъня
„Всички искат да видят Сирия като свободна държава, но Западът на практика открито се обявява за намеса във вътрешните й работи", каза Лавров. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Руският министър на външните работи Сергей Лавров заяви, че би било наивно арабските и западните страни да вярват, че сирийският президент Башар Асад първи ще прекрати огъня и ще изтегли частите си от големите градове.

„Когато нашите партньори казват, че правителството първо трябва да спре (сраженията) и да изтегли частите си и оръжията си от градовете, а едва след това да призове опозицията да направи същото, се получава една напълно неизпълнима схема. Или хората са наивни, или пък това е някаква провокация", заяви Лавров в реч пред студенти, цитиран от АФП и Дарик.

„Всички искат да видят Сирия като свободна държава, но Западът на практика открито се обявява за намеса във вътрешните й работи", каза Лавров на традиционната си годишна среща със студенти и преподаватели от Московския държавен институт за международни отношения.

„Не съм мислел, че ще бъде постигнат консенсус в Женева, защото разногласията около Сирия в този момент бяха много сериозни", отбеляза Лавров, цитиран от ИТАР-ТАСС, коментирайки резултатите от юнската среща на групата за действия.

„Външната намеса трябва да бъде положителна: всеки външен играч трябва да накара всички сирийски страни (в конфликта – бел. ред.) и особено тези, върху които въпросният играч има особено влияние, да прекратят насилието", заяви Лавров.

„Русия и Китай, както и други държави са убедени, че е необходимо противоборстващите страни незабавно да бъдат накарани да седнат на масата на преговорите", каза още руският външен министър, цитиран от ИТАР-ТАСС.

#Женева #Китай #Русия #Сирия #министър на външните работи на Русия #президент на Сирия #Башар Асад #Сергей Лавров #Западът

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници