Сирия била готова да обсъди оставката на президента Асад

Сирия била готова да обсъди оставката на президента Асад
Сирийският вицепремиер Кадри Джамил заяви, че идеята „за оставка като условие за водене на диалог означава, че е невъзможно да се започне този диалог". Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Сирия е готова да обсъди оставка на президента Башар Асад в рамките на преговорния процес с опозицията, заяви в Москва сирийският вицепремиер Кадри Джамил.

„По време на преговорния процес можем да обсъждаме всички въпроси и сме готови да обсъдим дори този въпрос", заяви Кадри Джамил на пресконференция след срещата си с руския външен министър Сергей Лавров, предадоха АФП и БГНЕС.

Сирийският вицепремиер обаче допълни, че идеята „за оставка като условие за водене на диалог означава, че е невъзможно да се започне този диалог".

САЩ, европейските страни и арабският свят призоваха многократно сирийския президент Башар Асад да подаде оставка. Вашингтон повтори призива си в понеделник.

Малко по-рано във вторник Сергей Лавров заяви, че усилията на сирийския режим за прекратяване на насилието, обхванало страната от близо 17 месеца, все още не са достатъчни.

Русия обаче остава най-големият поддръжник на сирийския режим и на три пъти наложи вето заедно с Китай на резолюции в Съвета за сигурност на ООН, заплашващи Дамаск със санкции.

#Сирия #Башар Асад #оставка #Кадри Джамил #Сергей Лавров #Русия #Москва #ООН #вето #Китай #САЩ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници