Съветник на Путин: Присъдата на „Пуси Райът" е странна и за XIX век

Съветник на Путин: Присъдата на „Пуси Райът" е странна и за XIX век
„Да вървят по дяволите с това тяхно помилване", заявили пънкарките от „Пуси Райът" на предложението на адвокатите си да поискат помилване от Путин. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Съветник по правата на човека на президента на Русия Владимир Путин определи присъдата на пънкарките от „Пуси Райът" като „съдебна грешка".

На 17 август момичетата бяха осъдени на по 2 години затвор за хулиганство, мотивирано от религиозна ненавист, заради молебена срещу президента в катедралата „Христос Спасител" на 21 февруари.

Председателят на Съвета по правата на човека към руското президентство Михаил Федотов обаче се надява присъдата да бъде отменена от по-горната съдебна инстанция.

„Присъдата ще се помни като пример за съдебна грешка, която - надявам се - ще бъде коригирана от Московския градски съд", заяви Михаил Федотов, цитиран от Интерфакс и БГНЕС.

Той добави, че мнозина членове на Съвета по правата на човека окачествяват издадената в петък от Хамовническия съд в Москва присъда като необоснована.

Според Михаил Федотов деянието на „Пуси Райът" не попада под ударите на наказателното право, а е в сферата на административните нарушения".

„Престъплението „богохулство" е фигурирало в нашето правосъдие от 1845 г. до 1885 г. и се е наказвало с арест от 3 до 6 месеца, т.е. дори по каноните на XIX век присъдата е странна", добави съветникът на Владимир Путин, срещу когото се обявиха пънкарките.

Самите те отказаха да молят президента за помилване. Адвокатите им предложили да внесат такава молба, но техният отговор буквално бил: „Да вървят по дяволите с това тяхно помилване", съобщиха руски медии.

По-рано във вторник сайтът на съда, издал присъдите, стана обект на хакерска атака. На интернет страницата беше качен клип на българския певец Азис, за което отговорност поеха „Анонимните".

#„Пуси райът" #Владимир Путин #Москва #молебен #„Анонимните"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници