Турция се готви за сблъсъци по сирийската граница

A A+ A++ A

Турският външен министър Ахмед Давутоглу заяви, че Анкара може да създаде буферна зона на границата със Сирия, ако бъде изправена пред масов приток от бежанци, бягащи от конфликта в тази страна.

Само през последното денонощие сблъсъците между силите на режима на президента Башар ал Асад и демонстрантите взеха нови девет жертви, предаде ДПА.

„Ние работим по всички сценарии. Ако хиляди хора бягат към нашата граница, това би създало различна ситуация, биха могли да бъдат взети мерки заедно с международната общност“, каза външният министър на Турция, цитиран от кореспондента на БНР.

За евентуално изграждане на буферна зона на границата със Сирия Турция поставя условието да бъде създадена координация с международната общност по този въпрос и едва тогава ще действа.

По думите на външния министър Анкара не е склонна да разглежда възможност за военна интервенция в Сирия, но е готова за всякакво развитие на събитията.

Междувременно източниците съобщиха, че турската армия е започнала да прехвърля военни подразделения към сухопътната граница със Сирия. През последните дни са били дислоцирани три бронирани бригади в района. Турската армия се подготвя за евентуални горещи сблъсъци край границата, коментират анализаторите.

От друга страна, турското правителство на специално заседание обсъди пакета от икономически санкции срещу Сирия.

Главната санкция е налагането на търговско ембарго и сега Анкара търси алтернативни пътища, за да не спре търговията на Турция с арабските държави, понеже Сирия е вратата на турските стоки към Близкия изток. 46 хиляди турски тирове годишно превозват товари през Сирия.

Турският министър на транспорта и съобщенията Бинали Йълдъръм заяви, че ако условията в Сирия се влошат, транзитните превози ще бъдат осъществявани през Ирак.

Междувременно стана ясно, че Русия ще изпрати бойни кораби от флота си, който е в Арктическо море, на учение край бреговете на Сирия. Това съобщи началникът на Генералния щаб на руските въоръжени сили Николай Макаров.

Източник от Генералния щаб съобщи, че в края на декември група самолетоносачи от Северния флот ще навлезе в сирийски териториални води.

Саудитска Арабия прикани гражданите си да напуснат Сирия и да избягват да пътуват там. В последните две седмици за същото призоваха и други страни от Персийския залив.

#Турция #Сирия #Ахмет Давутоглу #Башар ал Асад

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници