Либия арестува 32 поддръжници на Кадафи заради взривове в Триполи

Либия арестува 32 поддръжници на Кадафи заради взривове в Триполи
Двама души загинаха, след като две коли бомби се взривиха близо до женската военна академия и вътрешното министерство в неделя. Снимка: АФП
A A+ A++ A

32 поддръжници на бившия лидер Муамар Кадафи бяха арестувани в Либия във връзка с нападенията в столицата Триполи в неделя.

Двама души загинаха, след като две коли бомби се взривиха близо до женската военна академия и вътрешното министерство.

Това беше първият подобен атентат след свалянето на Кадафи от власт миналата година.

Според представител на властите мрежата, в която членуват арестуваните, е пряко свързана с атаките, предаде „Дневник", позовавайки се на информация на Би Би Си.

Началникът на силите за сигурност в Триполи полковник Махмуд Шериф обвини предполагаемите поддръжници на Муамар Кадафи, за които се твърди, че са получили финансиране от контакти в съседни страни.

Друг източник на агенция „Ройтерс" от Върховната комисия по сигурността, отговорен за сигурността след свалянето на диктатора, също потвърди, че са установени връзки между мрежата и взривовете от неделя.

По-рано през август Преходният национален съвет предаде властта на новоизбрания парламент, което е първият мирен преход в модерната история на стрната.

Все пак насилието остава проблем за правителството, тъй като през последните месеци имаше няколко атаки в Бенгази. Властите често хвърлят вината върху предполагаеми поддръжници на Муамар Кадафи.

Националният конгрес, който се състои от 200 депутати, трябва да излъчи министър-председател, да приеме поредица от закони и да подготви страната за нови парламентарни избори, които ще се състоят след приемането на нова конституция през 2013 г.

#Либия #Муамар Кадафи #Триполи #Преходен национален съвет #Бенгази

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници