Добрев: Цялата българска енергетика струва 12 млрд. лв., „Белене” струва 20

Добрев: Цялата българска енергетика струва 12 млрд. лв., „Белене” струва 20
Според министърът референдумът за втората атомна електроцентрала в България може да се проведе заедно с изборите, за да се спестят пари. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Цялата енергетика на България струва 12 млрд. лева, а според консултанта построяването на централата в Белене ще струва над 20 млрд. лева – два пъти колкото всички активи на Българския енергиен холдинг (БЕХ), заяви пред БНТ министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.

Твърдението на министъра се различава от официално обявената цена за централата от 6.3 милиарда евро, която българското правителство поиска от „Росатом“ и тя беше дадена на София в края на 2010 г. след посещението на тогавашния премиер Владимир Путин в София.

„За АЕЦ „Белене“ трябва да се знаят фактите, хората трябва да гласуват информирано“, каза Добрев.

„Какви са фактите за „Белене“ – според консултанта „Белене“ струва 10.35 млрд. евро (над 20 млрд. лева) при три най-благоприятни хипотези – европейска, българска и руска ескалация, 4% лихва върху привлечените средства и проектът да свърши навреме“, посочи енергийният министър.

Той добави, че при тези три хипотези АЕЦ „Белене“ ще струва 10.35 млрд. евро или над 20 млрд. лева.

„Хубаво е тези 20 млрд. лева да ги сравним с възможностите на държавата, защото проблемът на АЕЦ „Белене“ е финансов“, отново потвърди Добрев, въпреки че официално „Росатом“ изрази готовност да финансира целия проект, без да се натоварва българският бюджет, коментира БГНЕС.

„Проблемът е, че ние не можем да си позволим такъв проект. Защото всички активи на Българския енергиен холдинг, цялата енергетика на държавата, са 12 млрд. лева. Това означава, че АЕЦ „Белене“ е почти два пъти колкото цялата енергетика на България, взета заедно“, посочи още министърът на икономиката.

„Вместо да правят референдум, защо БСП не бяха открили една набирателна сметка, в която всеки от тях да даде своята дан. В БСП има хора с доста сериозни финансови възможности. Проблемът на проекта е финансов. Лесно е да се говори, че трябва да построим АЕЦ „Белене“ и токът ще е евтин. „Белене“ като цена е между вятърната енергия и слънчевата енергия. Белене е четири пъти себестойността на АЕЦ „Козлодуй“. Ако проектът е толкова успешен, защо 6 години инвеститор не се появява“, запита Добрев.

В същото време БГНЕС припомня, че в края на ноември 2010 г. финландският енергиен гигант „Фортум“ и френската технологична компания „Алтран“ бяха привлечени като чуждестранни инвеститори.

Финландският концерн, чиято капитализация през определени години надхвърляше БВП на България, беше готов да купи първоначално 1%, като увеличи своя дял до 25%.

Според министъра референдумът за втората атомна електроцентрала в България може да се проведе заедно с изборите, за да се спестят пари.

„Ако референдумът каже, че трябва да се строи „Белене“, той трябва да отговори по какъв начин“, посочи Добрев, уточнявайки, че въпросът е наистина труден.

„Дали ние ще открием набирателна сметка и ще събираме пари, дали ще търсим стратегически инвеститор, но НЕК не може вече да финансира този проект“, добави Делян Добрев.

#България #Българския енергиен холдинг #БЕХ #Делян Добрев #министър на икономиката #енергетиката и туризма #София #Росатом #Владимир Путин #премиер #АЕЦ „Белене" #БСП #референдум #Фортум #Алтран #НЕК

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници