Сирия: Турция преувеличава, за да настрои НАТО

Сирия: Турция преувеличава, за да настрои НАТО
В Анкара продължават консултации във връзка с ответните мерки спрямо Сирия, които ще бъдат предприети заради сваления самолет. Снимка: Worldbulletin.net
A A+ A++ A

Сирия не е извършила нападение, а турският изтребител Ф4 е бил свален в петък, защото е нарушил въздушното пространство и териториалната сигурност на страната, заяви говорителят на министерството на външните работи на Дамаск Джихад Макдиси.

По думите на Макдиси турският самолет е бил свален с противовъздушни зенитни оръжия, а не с ракета, както твърди Анкара, цитира го БТА.

„Дупките върху бронята са доказателство за това“, каза той, като уточни, че обхватът на противовъздушните зенитни оръжия е около половин километър.

Сирийският говорител заяви още, че Турция преувеличава инцидента, защото иска да вкара в действие НАТО.

Твърденията на Джихад Макдиси се разминават с твърденията на турската страна, според която изтребителят, който е летял невъоръжен, е свален от сирийските сили в международното въздушно пространство, без да е било отправено каквото и да е предупреждение от сирийска страна.

„Дамаск не изпитва враждебност към Турция“, увери сирийският представител.

Търсенето на двамата изчезнали пилоти на самолета продължава, увери Макдиси.

Както по всичко личи, и Сирия, и Турция се опитват да намалят напрежението около инцидента. Изявлението на говорителя на външното министерство обаче показва, че Сирия не иска да бъде упреквана за случилото се.

Въпреки това в Анкара продължават консултации във връзка с ответните мерки спрямо Сирия, които ще бъдат предприети заради сваления самолет.

Министерският съвет бе свикан на заседание, в което участва и командващият военновъздушните сили на турската армия. Източниците съобщават, че се обсъждат различни опции, но не уточняват какви.

Турският министър на енергетиката и природните ресурси Танер Йълдъз заяви, че ответните мерки ще бъдат обявени във вторник от премиера Реджеп Ердоган.

Налага се впечатлението, че Анкара ще изчака резултата от утрешните консултации на посланиците на НАТО, които бяха свикани извънредно по искане на Турция по силата на член 4 от договора с Алианса.

Външните министри на Европейския съюз също обсъдиха кризата и осъдиха Дамаск за действията.

„ЕС споделя болката на семействата на пилотите и поздравява Турция за сдържаността и отговорната й първоначална реакция“, се изтъква в резолюция на външните министри.

#Сирия #Турция #Дамаск #Анкара #НАТО #ЕС #Джихад Макдиси #Танер Йълдъз #Европейския съюз

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Акценти

Инбет Казино