
Със сезонното поевтиняване на зеленчуците през юни Индексът на тържищните цени (ИТЦ) се понижи през тази седмица от 1.355 до 1.316 пункта, съобщават от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ).
През март нивото на ИТЦ достигна максимум за тази година от 1.540 пункта, допълва Дарик.
Краставиците поевтиняват с 15.7 процента – до 0.86 лева за килограм. Българските оранжерийни домати поевтиняват с 23.8 на сто и се търгуват по 1.22 лева за килограм.
Цената на зелените чушки се понижава с 8.3 на сто, до 2.00 лева за килограм. Цената на зелето се повишава с 3.6 процента – до 0.57 лева за килограм на едро.
Пресните картофи поевтиняват с 14.3 процента – до 0.48 лева за килограм. Цената на салатите се запазва по 0.46 лева за брой.
Ябълките поскъпват с 2.7 на сто и се продават по 1.50 лева за килограм. Черешитепоевтиняват с 0.8 процента и се търгуват по 2.60 лева за килограм, а цената на кайсиите пада с 5.5 на сто – до 1.54 лева за килограм на едро.
Бананите се продават по 1.98 лв./кг, а цената на лимоните се понижава с 4.2 на сто – до 1.83 лева за килограм.
Захарта поевтинява с една стотинка – до 1.98 лева за килограм. Брашното, тип „500", се продава по 0.90 лева за килограм.
Яйцата поскъпват с една стотинка и се търгуват средно по 0.22 лева за брой на едро. Кравето сирене се търгува по 4.81 лв./кг, а кашкавалът тип „Витоша" поевтинява с 0.3 процента, до 9.94 лв./кг.
Олиото запазва цената си – 2.65 лева за литър. Каймата се продава по 4.96 лева за килограм.
Още по темата:
- » Цената на плодовете по тържищата литна нагоре
- » Плодовете и зеленчуците продължават да поскъпват на борсите у нас
- » Зеленчуците поскъпват, пилешкото поевтинява