Бъдещи български военни спасиха успешно държавата Янистан

Бъдещи български военни спасиха успешно държавата Янистан
В рамките на учението курсантите изпълниха операции по поддържане на мира в измислената държава Янистан. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Бъдещи военни обезвреждаха мини, скачаха с парашут, спасяваха хора и изграждаха бежански лагер по време на Комплексното тактическо учение „Обединени усилия 2012“.

В учението, което през 2012 г. е на тема „Охрана и отбрана на база“, участваха курсанти от Националния военен университет „Васил Левски“ във Велико Търново, предаде БГНЕС.

В бойните действия освен техника и въоръжение на военния университет бяха използвани безпилотни самолети за разузнаване, три леки бронирани джипове „Хамър“ от 61-ва механизирана бригада в Карлово и вертолет от военната база в Крумово.

В рамките на учението курсантите изпълниха операции по поддържане на мира в измислената държава Янистан, като покриха целия спектър от задачи, които изпълняват контингентите ни зад граница.

С резолюция на Съвета на сигурност ООН взема решение да изпрати стабилизиращи сили в страната, като в учението България участва в мисията със своя тактическа група.

Обстановката в Янистан е изключително нестабилна. Най-критично е положението в района на град Велики Гуслар, както за един ден военните преименуваха Велико Търново.

Това бе и зоната за отговорност на българската тактическа група. В резултат на нарастващото насилие голяма част от населението, разположено в източната част на страната, беше принудено да напусне своите домове и да се засели в по-спокойните централни райони на страната.

Като превантивна мярка мироопазващите сили заедно с местното правителство и международни НПО изградиха бежански лагер в района.

В учението участват всички курсанти от Общовойсковия факултет на университета и част от възпитаниците на факултетите „Артилерия, ПВО и КИС“ в Шумен и факултет „Авиационен“ в Долна Митрополия.

В мироопазващата мисия се включиха още кадети от Професионалния сержантски колеж, полицейско подразделение от Областна дирекция на МВР в старата столица и представители на фирма „Аркус“ АД в Лясковец с новите системи оръжия, които произвеждат.

Участниците проверяваха всички автомобили при влизане в базата, унищожаваха импровизирано взривно устройство, раздаваха хуманитарна помощ на бежанци, прочистваха сгради, обезвреждаха вражеска група в патрулната база, отблъскваха нападения и стреляха по врагове.

Заключителният етап на учението се проведе на полигона край Беляковец и бе наблюдавано от началника на НВУ бриг. ген. Цветан Харизанов и зам.-началниците на университета.

#Цветан Харизанов #Лясковец #ООН #Велико Търново #учение #военни

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Отбрана
Последно от Отбрана

Всички новини от Отбрана »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници