ЦИК се разпореди за начина на гласуване на избирателите с увреждания за изборите на 26 март

ЦИК се разпореди за начина на гласуване на избирателите с увреждания за изборите на 26 март
Източник: Кросс
A A+ A++ A

ЦИК определи начина за гласуване на избиратели с увредeно зрение или със затруднения в придвижването в изборите за народни представители на 26 март. Решение 4302-НС е качено на страницата на ЦИК, предаде БНТ.

Когато в сграда с повече от един етаж има секции и на горни етажи, районните избирателни комисии с решение определят секция на първия етаж (партер), която е с най-малък брой избиратели по избирателен списък за гласуване на избиратели с увредeно зрение или със затруднения в придвижването. Пред тази секция е поставена табела и други обозначителни знаци, на които се отбелязва и допълнителното й предназначение.

Избирател с увредeно зрение или със затруднения в придвижването може да гласува и в избрана от него подходяща секция. Избирателят, с някой от посочените проблеми, удостоверява пред СИК самоличността си с документ. СИК вписва всички данни на избирателя в допълнителната страница на избирателния списък, след като представи декларация по образец, че не е гласувал и няма да гласува на друго място. Декларацията се прилага към избирателния списък.

Когато избирателят е с увредeно зрение, с увреден слух или с друго увреждане, което не му позволява да извърши сам необходимите действия при гласуването, председателят на комисията може да разреши гласуването, включително чрез специализирано устройство за машинно гласуване, да се извърши с помощта на придружител, посочен от избирателя. При оспорване на решението на председателя от член на комисията спорът се решава окончателно от секционната избирателна комисия. 

За избирател, който се придвижва с придружител, но може сам да извърши необходимите действия при гласуването, придружителят се допуска само до кабината за гласуване/преграда за гласуване с машина, след което излиза, докато избирателят гласува. 

Неграмотността не е основание за гласуване с придружител. Едно лице не може да бъде придружител на повече от двама избиратели. Член на СИК, представител на партия, коалиция или инициативен комитет, застъпник или наблюдател не може да бъде придружител.

 

#ЦИК #НС #СИК

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници