Делян Добрев прекратява монопола на „Булгаргаз"

Делян Добрев прекратява монопола на „Булгаргаз"
Смятаме да либерализираме пазара на газа, защото конкуренцията ще намали неговата цена, заяви в парламента Делян Добрев. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Министърът на икономиката и енергетиката Делян Добрев възнамерява да прекрати монопола на „Булгаргаз“ в доставката на синьо гориво.

„Смятаме да либерализираме пазара на газа, защото конкуренцията ще намали неговата цена“, заяви в парламента Делян Добрев в отговор на въпрос на Сергей Станишев.

Лидерът на социалистите по-рано изрази своето възмущение от поскъпването на цената на газа и от факта, че управляващите от година обещават, че ще има нов газов договор с отстъпки от Русия, предаде БГНЕС.

Делян Добрев дойде в парламента заедно с изпълнителния директор на „Булгаргаз“ Димитър Гогов, който се спря на хронологията около газовите договори още от предишни правителства и установените практики.

Министърът допълни, че България е една от малкото страни в ЕС с държавен регулатор за цените на тока и газа поради спецификата на пазара ни досега.

Икономическият министър коментира и думите на Сергей Станишев за цената на 7-и блок на АЕЦ „Козлодуй“ в сравнение с двата блока на АЕЦ „Белене“.

Според него те не могат да се сравняват, защото АЕЦ „Белене“ няма цена и отговорността за това е на предишното правителство на Тройната коалиция.

„Един блок в Козлодуй със сигурност ще струва по-малко от 5 млрд. евро“, посочи Делян Добрев, като добави, че за АЕЦ „Белене“ се опира на прогнозната цена за новата централа, дадена от банка НSBC, която е към 10,35 млрд. евро.

Енергийният министър изтъкна, че БСП коментират темите за газа, тока и АЕЦ „Белене“ предизборно, защото ще изградят около тях платформата си за парламентарните избори през 2013 г.

„Формулите за газа са заложени на 18 юни 2006 г. – кой е бил министър тогава и кой е бил премиер, защо г-н Станишев обяснява на всички, че цената на газа сме я вдигнали ние, при положение че още тогава е определена формулата за цената“, поясни Делян Добрев.

По думите му в образуването на цената на газа участват цените на петролните деривати, стойността на долара, след което изпълнителният директор на „Булгаргаз“ Димитър Гогов иска одобрение от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).

„Тази цена обикновено е нагоре, защото в подписаното споразумение през 2006 г. тя не е фиксирана, а обвързана с посочените два показателя“, категоричен е Делян Добрев.

Министърът отново повтори, че 11-процентната отстъпка от цената на руския газ е изчислена за месеците от март до края на 2012 г., стойността е между 115 и 120 млн. долара.

България ще я получи в момента, в който затвори всички отворени въпроси по газопровода „Южен поток“.

#ДКЕВР #АЕЦ „Белене“ #АЕЦ „Козлодуй“ #„Булгаргаз“ #Сергей Станишев #Димитър Гогов #Делян Добрев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници