Цената на природния газ нагоре с най-много 5% от 1 юли

Цената на природния газ нагоре с най-много 5% от 1 юли
При сега действащите условия, ако цената на синьото гориво се увеличи с до 5 %, това не се отразява на цената на топлофикационната услуга, каза Ангел Семерджиев. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Цената на природния газ няма да се увеличи с повече от 5% от 1 юли, увери председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев.

„При сега действащите условия, ако цената на синьото гориво се увеличи с до 5%, това не се отразява на цената на топлофикационната услуга. Очакваме да се намалят цените по договорите за доставка, защото ограничаването на увеличението пак ще бъде за сметка на „Булгаргаз“, заяви Ангел Семерджиев, цитиран от БГНЕС.

Намалението на цените по действащите сега договори най-вероятно ще се отрази на цената на природния газ за новия отоплителен сезон и това вероятно ще повлияе и на цените на топлоснабдяването, прогнозира енергийният регулатор.

„Това, на което се надяваме, е, че след влизането в сила на договореностите за намаляване на цените, ще може да се нагнети в Чирен по-евтин газ, така че през следващия отоплителен сезон всички потребители на „Булгаргаз“, включително и топлофикационните дружества, да могат да ползват по-евтин нагнетен природен газ“, каза още Ангел Семерджиев.

Председателят на ДКЕВР обясни, че няма как цената на ВиК услугата в столицата да се увеличи с 12% от началото на юли месец, както поискаха от „Софийска вода“. Очаква се поскъпването да е едва с около 2,86%.

Комисията е категорична за увеличението на цената на тока с 10% от 1 юли.

#ток #„Софийска вода“ #„Булгаргаз“ #топлофикация #природен газ #ДКЕВР #Ангел Семерджиев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници