Русия и ЕС се разминават за Сирия

Русия и ЕС се разминават за Сирия
Ромпой даде обща пресконференция с руския президент Владимир Путин и с председателя на Европейската комисия Жозе Барозу след срещата на върха ЕС–Русия в понеделник, 4 юни. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Русия и Европейският съюз оценяват по различен начин кризата в Сирия, но са единодушни, че е необходимо да бъде приложен мирният план на пратеника на ООН и Арабската лига Кофи Анан.

„Европейският съюз и Русия имат различни подходи, но ние сме единодушни, че планът на Анан като цяло е най-добрата възможност да се пресече цикълът на насилието в Сирия, да се предотврати гражданска война и да се намери мирно и трайно решение“, заяви в Санкт Петербург председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой, цитиран от ДПА и БТА.

Ромпой даде обща пресконференция с руския президент Владимир Путин и с председателя на Европейската комисия Жозе Барозу след срещата на върха ЕС–Русия в понеделник, 4 юни.

Пресконференцията на тримата лидери продължи близо час. Путин не направи никакво изказване за Сирия, след като преди няколко дни на пресконференция с Ангела Меркел отрече Русия да доставя оръжия на Дамаск, които могат да доведат до гражданска война, отбелязва ДПА.

„Разисквахме най-важните международни въпроси. Става дума, разбира се, за ситуацията в Сирия, Иран и Близкия изток. Накрая искам отново да подчертая, че днешните разговори бяха плодотворни. Очевидно не сме винаги на едно мнение за всичко“, каза руският президент.

#Владимир Путин #председател на Европейския съвет #Херман Ван Ромпой #Европейския съюз #Русия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници