Строежът на „Южен поток“ започва до края на 2012 г., обяви Путин

Строежът на „Южен поток“ започва до края на 2012 г., обяви Путин
Руският президент Владимир Путин (в средата) в компанията на европейските лидери Херман ван Ромпой (вляво) и Жозе Мануел Барозу (вдясно) на срещата на върха в Санкт Петербург. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Президентът на Русия Владимир Путин обяви плановете строителството на газопровода „Южен поток“ да започне до края на 2012 г.

Държавният глава заяви намеренията на Русия по време на работното заседание на лидерите преди срещата на върха Русия–ЕС, която се провежда в понеделник в Санкт Петербург, предадоха ИТАР-ТАСС и bTV.

„През декември миналата година проектът „Южен поток“ получи допълнителен импулс“, заяви Владимир Путин.

„Получихме окончателното одобрение от правителството на Турция. Можем да започнем строителството на газопровода в края на тази година“, подчерта президентът на Русия в официално изявление.

„Южен поток“ е съвместно начинание на руския гигант „Газпром“, италианския ENI, френската компания EDF и германския концерн BASF.

Газопроводът ще преминава през територията на България от пристанище Варна до границата със Сърбия, като в този участък дължината на отсечката е 538 км.

Очакванията за общия обем на производителност на газопровода са да достигне 16 млрд куб.м за първата година на експлоатация и до 64 млрд. куб.м в следващите години.

Разходите по строителството са изчислени на 8,6 млрд. евро. Газопроводът трябва да бъде завършен до 31 декември 2015 г.

#България #газопровод #„Южен поток“ #„Газпром“ #ЕС #Русия #Владимир Путин

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници