Проф. Милошев: Шансът за силни вторични трусове е 50:50

Проф. Милошев: Шансът за силни вторични трусове е 50:50
Професорът опроверга всякакви твърдения, че има нещо общо между земетресенията в Италия и Перник. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Директорът на Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН проф Николай Милошев прогнозира, че шансът за нов вторичен трус до 4 степен по Рихтер е 50 на 50.

„Основното земетресение от 22 май беше със сила като онова от Стражица. От тогава не е имало такова," каза проф. Милошев пред bTV и добави, че вероятността да има вторични трусове е „50 на 50".

„Надявам се с магнитуд под 4," допълни той и призова да не се предизвиква излишно напрежение сред населението. Милошев отково каза, че „Господ е българин и пази Балканския полуостров от земетресения".

Професорът опроверга всякакви твърдения, че има нещо общо между земетресенията в Италия и Перник.

„Разстоянието между Перник и италианското земетресение е 1 000 км. Защо от Италия тръгваме и стигаме до Перник - малко несериозни са тези неща," обясни директорът на Националния институт по геофизика, геодезия и география.

Милошев напомни, че силен трус в България не е имало от 1986 година - земетресение в Стражица.

„Да бъде в помощ на останалите в нужда - това в известен смисъл е дълг на всеки един човек," каза сеизмологът в коментар на ситуацията, в която той се оказа сред най-търсените хора в републиката.

„На хората им омръзна да слушат за земетресения, а на хората в засегнатия район им омръзна да ги усещат," каза още Милошев.

По думите му в желанието си да помогнат на населението да преживее тези събития властите и медиите „малко преекспонират" случилото се.

#проф. Николай Милошев #земетресение #вторичен трус #Стражица

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"