Турската ПСР гради собствен "бааситски режим"

Турската ПСР гради собствен "бааситски режим"
Източник: Haskovo.NET
A A+ A++ A

 

Управляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието [ПСР] изгражда свой собствен „баасистки режим“, заяви лидерът на основната опозиционна Републликанска народна партия [РНП] Кемал Кълъчдароглу, предаде БГНЕС.

По неговите думи Турция бързо „се отдалечава от демокрацията“. Кълъчдароглу направи коментара си пред в. „Джумхуриет“, и критикува декретите за извънредно положение, които властите издадоха след провалилия се опит за преврат на 15 юли. Според него с действията си изпълнителната власт цели удължаване на извънредното положение и заобикаляне на парламента.

Лидерът на РНП се изказа пред „Джумхуриет“ в деня, в който бяха издадени заповедите за арест на 13 журналисти и издатели на изсанието.

Според последния декрет за извънредно положение, издаден на 29 октомври, президентът Реджеп тайип Ердоган има правото да назначава ректорите на университетите директно, без да взима под внимание мнението на научните среди. Друго ограничение е наложено върху правото на задържаните да се виждат с техните адвокати по време на правните процедури срещу тях.

Кълъчдароглу заяви, че извънредното положение в Турция не може да бъде сравнявано със същата мярка, която е в сила във Франция.

#ПСР #РНП #Кемал Кълъчдароглу

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »