Новият президент на Сърбия първо в Москва, после в Брюксел

Новият президент на Сърбия първо в Москва, после в Брюксел
60-годишният сръбски политик – бивш ултранационалист, който вече твърди, че споделя европейския курс на Белград, ще пътува за Москва в петък. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Новоизбраният сръбски президент Томислав Николич избра да се срещне първо с държавния глава на Русия Владимир Путин.

„Томислав Николич действително ще извърши първото си работно посещение зад граница в Москва, където ще се срещне с руския си колега Владимир Путин в събота," потвърди високопоставен член на Сръбската прогресивна партия пред агенция ТАНЮГ.

По-рано през седмицата съветник на Владимир Путин обяви, че Томислав Николич ще пристигне в руската столица за конгреса на управляващата „Единна Русия".

Според него пътуването било планирано преди изненадващата победа над Борис Тадич.

Междувременно външният министър на Словакия Мирослав Лайчак обяви, че Томислав Николич ще отиде в Брюксел на първото си официално посещение, след като положи клетва в идните седмици.

„Той лично ми потвърди, че първата му официална визита след встъпването му в длъжност ще бъде в Брюксел и че европейската интеграция остава приоритет на управлението му," заяви Мирослав Лайчак.

Първото изобщо посещение на новия сръбски държавен глава все пак ще стане този уикенд в Москва, където бившият ултранационалист ще се срещне с руския си колега Владимир Путин.

Словашкият министър бе първият високопоставен правителствен служител от ЕС, който разговаря с Томислав Николич след изборите на 20 май.

Лидерът на Сръбската програсивна партия Николич победи на изборите на 20 май досегашния държавен глава Борис Тадич от Демократическата партия. След успеха той увери, че Сърбия няма да се откаже от пътя си към Европейския съюз.

60-годишният сръбски политик – бивш ултранационалист, който вече твърди, че споделя европейския курс на Белград, ще пътува за Москва в петък.

Той ще встъпи в длъжност през юни, но през това време Западът ще го следи внимателно и ще търси доказателства за ангажимента му да продължи проевропейския път на Сърбия, по който страната пое след свалянето от власт на покойния диктатор Слободан Милошевич.

Лидерът на Сръбската прогресивна партия Томислав Николич ще подаде оставка в четвъртък, пише белградският вестник „Политика".

Преди втория тур на президентските избори Николич обеща ако бъде избран, да си подаде оставката от лидерския пост, въпреки че Конституцията на Сърбия позволява държавния глава да членува и да бъде лидер на партия.

Изданието посочва, че лидерския пост най-вероятно ще заеме заместника на Николич Александър Вучич.

#Томислав Николич #Сърбия #президент #Русия #Москва #Владимир Путин #Борис Тадич #Мирослав Лайчак #Слободан Милошевич

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници