Путин обяви състава на новото руско правителство

Путин обяви състава на новото руско правителство
Медведев и Путин по време на честванията на 67-ата годишнина от Деня на победата. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

В правителството на Русия ще има много нови лица, като три четвърти от неговия състав ще се обновят.

„Около три четвърти от състава на правителството се обновява. Това са нови хора, които се появиха съвсем наскоро или за пръв път ще работят в правителството“, посочи руският премиер Дмитрий Медведев на среща с президента Владимир Путин, предаде агенция „Фокус“, позовавайки се на АФП.

Последният от своя страна заяви, че всички укази вече са подписани.

„Всичко е отработено с всеки един кандидат“, подчерта Путин.

Очаква се първото заседание на новия руски кабинет да се проведе по-късно в понеделник в сградата на правителството.

Путин съобщи, че ръководител на МВР вместо Рашид Нургалиев ще е бившият началник на столичното управление Владимир Колоколцев.

Здравното министерство се оглавява от Вероника Скворцова. Министър на образованието и науката е ректорът на Московския институт за стомани и сплави Дмитрий Ливанов.

За ръководител на министерството на извънредните ситуации е назначен бившият заместник-министър Владимир Пучков. Министър на регионалното развитие е Олег Говорун, а на енергетиката – Александър Новак.

Министерството на икономиката и развитието се оглавява от Андрей Белоусов. Бившият ръководител на Чувашия Николай Фьодоров получава Министерството на селското стопанство.

Министерството на отбраната ще продължи да се оглавява от Анатолий Сердюков. За министър на външните работи е преназначен Сергей Лавров.

Финансов министър продължава да е Антон Силуанов. Министърът на правосъдието Александър Коновалов също запазва поста си, както и министърът на спорта Виталий Мутко.

Най-близките съюзници на Путин запазиха ключовите си постове в състава на правителството. Един от тях е Игор Чувалов, който ще бъде вицепремиер. Сергей Лавров остава външен министър в кабинета.

От седем вицепремиери петима вече са изпълнявали тази длъжност, а останалите двама – Аркадий Дворкович и Олга Голодец, идват от служби в Кремъл и московското кметство.

Ръководител на МВР става бившият началник на столичното управление Владимир Колоколцев на фона на продължаващия от месеци скандал за използването на мъчения в полицейските участъци.

Новото руско правителство ще се наложи да осъществява програмата за развитие на страната в сложните условия на неопределеност, в които се намира световната икономика, заяви президентът Владимир Путин при обявяването на кабинета.

„Ситуацията, в която се намира световната икономика, е неопределена, има много фактори на неопределеност и в тези условия ще се наложи да осъществявате програмата за развитие на Русия“, подчерта президентът пред новия кабинет.

Той съобщи, че много подробно е обсъдил с премиера Дмитрий Медведев задачите, които са поставени на правителството.

#Владимир Путин #Путин #президент на Русия #Дмитрий Медведев #Медведев #премиер на Русия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници