"Файненшъл таймс": Турция предлага гражданство само на висококвалифицирани сирийци

"Файненшъл таймс": Турция предлага гражданство само на висококвалифицирани сирийци
A A+ A++ A

Преди дни турският президент Реджеп Тайип Ердоган изненада с идеята Турция да предоставя гражданство на сирийските бежанци. Тук обаче има уловка: тест, който да гарантира, че такъв статус ще получат само висококвалифицирани кадри, които реално могат да допринесат за турската икономика, разказва "Файненшъл таймс".

Ердоган все още не е представил планове кога точно Турция ще започне да дава гражданство или оценка колко хора се очаква да се възползват от възможността, но по всяка вероятност идеята напомня на имиграционните политики на Австралия и Канада. В подобни системи обикновено кандидатстващите за гражданство получават много точки, ако имат университетска диплома за търсени специалности като компютърни науки и медицина, ако имат високи познания по местния език, чисто съдебно досие и професионален опит. За да получат гражданство, кандидатите трябва да покрият някакъв минимум от точки, зададен от съответната държава.

Подобни образовани кадри могат да помогнат за решаването на дългогодишния проблем в Турция с намиране на квалифициран персонал, отбелязва "Файненшъл таймс". Друга възможна мотивация в плана на Ердоган е да насърчи чужденците, създали бизнес в Турция, да разширят дейността си.

Според източници на медията планът за предоставяне на гражданство е получил тласък след неофициално проучване, което е показало, че повечето високообразовани сирийски бежанци използват Турция само като транзитна страна, за да се установят в Западна Европа. В същото време в държавата са останали близо 2.7 милиона бежанци от Сирия, повечето от които нямат финансовата възможност и необходимите връзки, за да предприемат такова пътуване.

Сирийците има сериозно присъствие в турската икономика. През 2011 г. 4000 предприятия са били открити от сирийци или от сирийци с турски партньори. През 2015 г. броят им е бил 1600, а само за първите три месеца на 2016 г. те са вече 590.

Засега обаче Турция не успява напълно да използва потенциала на висококвалифицирани кадри като лекари, инженери и др. Въпреки че страната осигурява достъп до университетите си на сирийските деца, тя не признава квалификациите на родителите им, придобити в Сирия.

#Турция #сирийци #образование #гражданство #квалификация #Сирия #Реджеп Ердоган

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници