Ползи и вреди при използването на солариум

Ползи и вреди при използването на солариум
A A+ A++ A

Ползата от солариума

Разумно проведените солариумни сеанси са не само безвредни, но и полезни: подобряват самочувствието и настроението, лекуват редица кожни проблеми като например екзема и пъпки. Освен това в организма се произвежда вит. D, който помага да се усвоят жизненонеобходимите калций и фосфор.

Солариумът прави организма по-устойчив на инфекции и простудни заболявания.

Вредата от солариума

Ако прекалите с употребата на солариум, това води до структурни изменения в кожата – повърхностният слой надебелява, кожната повърхност губи влажността си , а оттам и еластичността и здравината си.

Препоръчителното време за придобиване на тен в солариум се определя индивидуално в зависимост от вида на кожата и вида солариум. Например:

Като тип 1 се определят хора с много светла и обикновено с много лунички кожа, червена или пясъчно руса коса и сини очи. Реакцията на тяхната кожа към слънцето е винаги да се зачервява и рядко да придобива тен. Ако сте към тази група хора, не е препоръчително да използвате солариум.

Като тип 2 се определят хората със светла кожа с много лунички, руса до кестенява коса и сини, зелени или сиви очи. При вас кожата се зачервява понякога, но винаги придобива тен. Препоръчителното време за вас за придобиване на тен е не повече от 4 мин. за първи и втори сеанс и по 5 мин. за всеки следващ.

Като тип 3 се определят хората със светлокафява кожа, които рядко имат лунички, тъмноруса, кестенява коса и сини очи. Вашата кожа рядко се зачервява и винаги придобива тен. Препоръчителното време за вас за придобиване на тен е около 4 мин. за първи и втори сеанс и по 6 мин. за всеки следващ сеанс на солариум.

Като тип 4 се определят хора със светлокафява до маслинена кожа без лунички, тъмнокестенява до черна коса и кафяви и тъмни очи. Вашата кожа никога не се зачервява и винаги придобива тен. Препоръчителното време за вас за придобиване на тен е около 4 мин. за първи, 5 мин. за втори и по 7 минути за всеки следващ сеанс в солариум.

Солариумът е полезен за вашето здраве само ако го използвате разумно и не прекалявате.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници