Ердоган: Терористичен акт като този на ''Ататюрк" може да бъде извършен на всяко летище по света

Ердоган: Терористичен акт като този на ''Ататюрк" може да бъде извършен на всяко летище по света
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган осъди атентата в Истанбул и призова за обща международна борба срещу тероризма. Ердоган каза, че подобно отвратително деяние, отнело живота на невинни цивилни, може да се случи на всяко едно летище по света.

Призоваваме света, по-специално западните държави да заемат твърда позиция срещу тероризма, каза той. Ердоган изрази увереност, че случилото се в Истанбул, ще бъде повратна точка в борбата срещу тероризма.

Той подчерта, че целта на атаката е била подкопаването на сигурността на Турция. За терористите няма разлика между Истанбул и Лондон, Анкара и Берлин, Измир и Чикаго,Анталия и Рим, припомни Ердоган.

Според властите експлозиите на летището са станали на входа на терминала за международни полети в 22 ч. местно време. Нападателите са стреляли първо с автомати по пътниците и по полицаите, които са били на пост там. Полицаите отвърнали на огъня и камикадзета се взривили.

Засега никой не е поел отговорност, но неназован представител каза, че първите индикации сочат, че "Ислямска държава" може би стои зад това нападение, предаде Ройтерс.

Нападението предизвика паника на цялото летище, спиране на полети, евакуация на хора, отклоняване на полети до други летища.

Американското министерство на правосъдието и ФБР, както и други специални агенции предложиха помощ на Турция в разследване на атентата. Американският президент Барак Обама беше информиран за случилото се, а европейски лидери вече осъдиха нападението по време на срещата си на върха в Брюксел.

Оцелели хора на терминала разказват, че нападателите открили огън произволно по всички намиращи се там, а после отекнали три взрива, предаде Ройтерс.

#Реджеп Ердоган #тероризъм #летище #Истанбул #Ататюрк #Турция #Барак Обама #Брюксел

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"