Ужасяващият атентат в Истанбул отне живота най-малко на 36 души

Ужасяващият атентат в Истанбул отне живота най-малко на 36 души
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

При терористичния акт на летище „Ататюрк“ в Истанбул са загинали 36 души, заяви турският премиер Бинали Йълдъръм. Ранените са над 150. Сред загиналите вероятно има чужденци, посочи Йълдъръм, който пристигна на мястото на атентата.

Няма българи, убити или пострадали при атентата, съобщиха от външното ни министерство. Посолството и консулствата ни Турция са контакт с компетентните органи.

Експертът по терор Сюлейман Йозерен е категоричен, че кървавият атентат от вторник вечерта е дело на терористите от ДАЕШ ("Ислямска държава"), предаде БГНЕС. Йозерен се включи на живо в извънредното предаване на CNN Turk и подчерта, че има твърде много общи прилики с почерка от атентата в Брюксел.

„Вниманието на хората в чакалнята на летището бе привлечено от мъж, облечен в шлифер и той нямаше как да не бъде забелязан при адските жеги в Истанбул. Полицаите започнаха да го следват, той се приближи до двама други мъже и те усетиха, че са наблюдавани. В този момент единият започна да стреля с автомат „Калашников“ напосоки и веднага с другите потънаха в тълпата.

В същия миг първото камикадзе се взриви на входа на терминала за външните линии. На това място са и най-много жертвите. Полицаите отвърнаха със стрелба, а терористите се затичаха от входа към чакалнята на порта, там вторият атентатор-самоубиец дърпа щифта на експлозивите по тялото си и се пръсва, камерите са записали ужасяващите кадри с огромното огнено кълбо и търкалящите се на пода десетки хора.

Поразяващият ефект на експлозията е твърде голям, защото мястото е пренаселено, пламъците се разпространяват по посока на салона за външните линии. В този момент терористите започват нова стрелба“, разказва журналистът. В престрелката с полицията единият от атентаторите е убит, още един самоубиец се взривява, а другият е заловен жив. Става ясно, че общо 7 са терористите на летището, продължава издирването на останалите четирима. Според записи от камерите за видеонаблюдение единият от взривилите се атентатори и друг път е влизал в аеропорта, вероятно за огледи. Атентаторите са влизали два пъти в района на летището с едно и също такси този ден. Журналистът от „Хюриет“ припомня, че първият подобен терористичен акт на летище е извършен през 1982 г. в Анкара на "Есенбоа". Коментарите на турските политици за ужасяващия инцидент сочат като една от причините за него затоплянето на отношенията с Русия и Израел. Европейските лидери реагираха със съпричастие и съболезнования за жертвите в социалните мрежи. Сред тях бе и българският премиер Бойко Борисов. Министрите на външните работи и на правосъдието от Германия, Франция, Австрия, Белгия, Литва, Холандия, Гърция и Албания заклеймиха поредния удар, някои позвъниха по телефона на колегите си и засвидетелстваха подкрепата си.

Във връзка с атентата в Истанбул, летище София прие извънредно кацане на самолет на "Ер Франс". Командирът на полета взе решение да се върне в Париж.

#атентат #Истанбул #ДАЕШ #летище #Ататюрк #Истанбул

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници